Тимчасові “виконувачі обов’язків” на постійній основі

середа, 05 Квітень 2017, 10:50
• Артур Корсунь
0
  • Призначені без терміну давності

Десятки конкурсів, оголошуваних як єдиний дієвий засіб побороти корупцію та вдихнути нове життя в державні підприємства та управлінські структури, досі не дали результату. На вакантних посадах перебувають заступники, на яких покладені обов’язки керівника, або ж спеціалісти, призначені тимчасово, до завершення процедури відбору. І хоч терміни статусу “в.о”. давно сплили, шукати заміну не поспішають, виправдовуючись: нема з кого вибирати, бракує політичної волі призначити, ось-ось оголосять новий конкурс…

“Кадри” вже писали про тимчасових керівників “Укравтодору”, відбір очільника якого анонсувався ще влітку минулого року. Після звільнення Андрія Батищева обов’язки керівника Державним агентством автомобільних доріг України поклали на Євгенія Бараха, колишнього експерта ТОВ “Investment Capital Ukraine”. Останнього на посаді замінив колишній міністр транспорту Польщі Славомір Новак.

“Це сталося завдяки випадку. Я створив консалтингову фірму з офісами в Лондоні, Брюсселі та Варшаві. Ми розвивали східний напрямок під час підготовки до “Євро-2012″, допомагали будувати дороги і стадіони в Україні. Познайомився з багатьма хорошими людьми в Україні – політиками, експертами, бізнесменами. Ці контакти залишилися і зараз. Після цього я часто приїжджав до Києва. На різних заходах зустрічалися з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном. І так виникла ця пропозиція”, – розкрив деталі свого призначення головний автодорівець.

“Чесного прозорого конкурсу” кандидатів на посаду керівника “Укравтодору”, як обіцяв міністр Володимир Омелян, не оголошено досі.

Такий же статус, як у Новака, має іще один керівник державного підприємства, підзвітного Міністерству інфраструктури, Райвіс Вецкаганс. Із 12 січня 2017 року латвієць виконує обов’язки голови Адміністрації морських портів України. Конкурсного відбору, про який так само згадували при представленні тимчасового керівника, не оголошено.

Вакантними залишаються посади, відбір кандидатів на які вже завершився. Так, право стати головним державним посадовцем Міністерства енергетики та вугільної промисловості іще 15 листопада 2016 року на відкритому конкурсі виборов Максим Немчинов. Та його призначення на посаду заблокувала заява міністра Ігоря Насалика про необхідність перевірити кандидата на відповідність до вимог українського законодавства. Тим часом обов’язки державного секретаря виконує керівниця міністерського управління забезпечення комунікацій та організаційної роботи міністерства Юлія Підкоморна, яка на конкурсі виборола статус резервного кандидата.

Схожа ситуація склалася у Міністерстві охорони здоров’я. Наталію Шолойко назвали переможцем на посаду державного секретаря Міністерства охорони здоров’я України 7 грудня 2016 року. Напередодні рішення комісії Уляна Супрун, яка також виконує обов’язки керівника МОЗ, висловилася проти призначення підлеглої, запідозреної у корупційних діяннях. Кабінет Міністрів, у компетенції якого саме призначення державних секретарів, із ситуації вийшов перевіреним способом: кандидатуру Наталії Шолойко подали на спецперевірку, результати якої досі не оприлюднювали. Натомість функції державного секретаря, за тимчасовим розподілом обов’язків, виконує Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Та найдовше на офіційне затвердження на посаді чекає Христина Юшкевич. Перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України перемогла у конкурсі на керівну посаду ще у вересні 2016 року. Та навіть через півроку чекає наказу в установленому порядку. При цьому Володимир Бондар, який виборов друге місце на конкурсі, розпрощався зі своїм статусом резервного кандидата: розрорядженням уряду його призначено заступником голови Держлісу.

Зрештою, перемога у конкурсному відборі не гарантує працевлаштування. Це доводить Окружний адміністративний суд Києва, який скасував рішення Комітету з призначенням керівників особливо важливих підприємств про перемогу Сергія Зуєва у конкурсі на посаду керівника ДП “НЕК “Укренерго” й автоматично продовжив термін статус в.о. для Всеволода Ковальчука. Так само через недосконалість конкурсної процедури вакантна посада очільника “Державної продовольчо-зернової корпорації України”, до керма якої після Бориса Приходька переможця відкритого конкурсу, став Олександр Григорович.

Залишити коментар