Конкурс добре знайомих облич

Маргарита Замкова
вівторок, 30 Серпень 2016, 12:03
0
У конкурсному відборі беруть участь двоє з трьох керівників департаменту містобудування та архітектури Олександр Свистунов і Ганна Бондар / facebook.com

Десятеро учасників відбору на посаду головного архітектора Києва сьогодні проходять тестування. Конкурсна комісія перевіряє професійні здібності тих, кого уже добре знає. Принаймні, восьмеро з десяти претендентів уже брали участь у попередньому конкурсі, а половина з них навіть потрапила у фінальну п’ятірку. “Кадри” зважують шанси нових-старих кандидатів.

Прізвище головного архітектора Києва, який суміщатиме також посаду голови департаменту КМДА з питань містобудування та архітектури, мають назвати у третю п’ятницю вересня. Це вже друга спроба. Перша, нагадаємо, закінчилася без результату.

Відколи Сергій Целовальник залишив посаду, минуло понад 9 місяців. Закрити вакансію іще в квітні могла конкурсна комісія, у яку ввійшли не лише міські чиновники й авторитетні архітектори, а й представники громадськості, іноземні експерти. Власне, останні підкинули ідею розділити посади головного архітектора й голови департаменту містобудівництва й архітектури, бо функції адміністратора-управлінця та креативного візіонера дуже важко поєднувати в одній посаді. Друга ідея – визначити критерії оцінки п’ятьох фіналістів – узагалі довела комісію до втрати дієздатності. Суперечка, на підставі чого визначати переможця – на чіткому дотриманні відповідності критеріальній матриці чи усної рекомендації представників архітектурного кола, – підірвала легітимність цілого конкурсу.

Зрештою, конкурс і без того супроводжували скандали. Зокрема, Ганну Бондар, яка змагалася у відборі з позиції в.о. головного архітектора й вважалася фавориткою перегонів, не просто не допустили до фіналу, але й запідозрили у підробці документів. А кілька фіналістів так добре підготувалися до конкурсних тестів, що видали максимально можливий результат – 100 зі 100 балів!

У червні 2016 року робоча група з формування конкурсної комісії відновила роботу.  А 3 серпня мер столиці Віталій Кличко оголосив про початок нового відбору. Цього разу процес мав бути більш системним, адже набрав чинності Закон “Про державну службу”, на вимоги якого і рівнявся конкурс.

Спочатку майже три місяці відбирали членів комісії. На думку деяких громадських активістів, вимоги до претендентів були занадто жорсткими, тому чимало організацій відмовилися делегувати своїх кандидатів. Тому в комісії громадськість представлена трьома, а не чотирма членами: Неля Куковальська від громадської організації “Андріївсько-пейзажна ініціатива” та архітектори-спілчани Володимир Жежерін і Володимир Гусаков.

Комісію зараз очолює Володимир Бондаренко, керівник апарату КМДА. Колишній голова, заступник мера Олександр Спасибко нині скромний член комісії. До пари йому начальник управління по роботі з персоналом апарату КМДА Тетяна Стекленьова та заступник начальника юридичного управління КМДА Ольга Яковлева. Решту членів комісії становлять депутати від різних фракцій Київради. Об’єднання “Самопоміч” представляє Ольга Балицька, ВО “Батьківщина” – Олександр Березніков, ВО “Свобода” – Олег Бондарчук, “Солідарність” – Олександр Міщенко, а “Єдність” – Павло Тесленко.

Слід зауважити, що тільки Олександр Міщенко та Ольга Балицька мають безпосереднє відношення до архітектурної справи. Перший очолює, а друга входить до складу комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування. Олександр Березніков головує в комісії з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків. Олег Бондарчук очолює комісію з питань дотримання законності, правопорядку та запобіганню корупції. Павло Тесленко є заступником комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

Проте голова комісії певен у професійності своїх колег.

“І саме тестування, і подальше проходження конкурсу буде максимально прозорим та публічним. Ми зацікавлені відкрито та чесно провести конкурс і вже 17 вересня, як того вимагає закон, подати голові КМДА кандидатуру для призначення головним архітектором столиці”, – заявив Володимир Бондаренко.

Із кого ж комісія вибиратиме? Серед десятка кандидатів багато знайомих для “Кадрів” прізвищ.

Зокрема, Ганна Бондар, колишній в.о. керівника департаменту архітектури та містобудування, а нині його заступник. Час, що минув із першого відбору, працював на кандидатку. Адже це тоді їй не вистачало кількох місяців робочого стажу, щоби потрапити у п’ятірку фіналістів. Тепер же у документах усе на місці.

Бере участь у конкурсі й тимчасовий шеф Ганни Бондар Олександр Свистунов, перший заступник директора департаменту – начальник управління регулювання забудови міста. До слова, третій керівник департаменту Юрій Тацій – єдиний з установи, хто не подавався на конкурс.

Натомість начальник комунальної організації “Інститут Генерального плану Києва” Сергій Броневицький, директор ТОВ “Компанія “Раден” Сергій Казарянц, проектний директор ТОВ “Проектні системи ЛТД” Андрій Миргородський і директор та головний архітектор проектів ТОВ “Архітектурний дім” Ігор Писарець виходили у фінал першого конкурсу. Цікаво, як до їхніх конкурсних пропозицій поставляться члени комісії.

Також уже пробували свої сили у попередніх змаганнях власник архітектурного бюро Микола Віхарєв та Олександр Сасик, колишній головний архітектор Павлограда на Дніпропетровщині.

Лише двоє новачків претендують на посаду головного архітектора: колишній начальник відділу забудови і планування в головному управлінні містобудування та архітектури КМДА Олександр Каверін і головний архітектор проектів, начальник архітектурно-планувального відділу інституту “Укрметротунельпроект” Валерій Гнєвишев.

Після тестування та визначення його результатів, кандидати вже у найближчу п’ятницю розв’язуватимуть практичні завдання. Етап співбесід із претендентами стартує 5 вересня, після чого члени комісії аж чотири дні підбиватимуть підсумки конкурсу. Зауважимо, що їхній вердикт буде стосуватися двох кандидатів. Згідно із Законом “Про державну службу”, другий після переможця претендент буде зарахований у резерв. Якщо перший із якихось причин не може обійняти посаду, то “срібний призер” матиме найвищі шанси отримати її без проведення нового конкурсу.

 

Залишити коментар