Куковальська, Жежерін і Гусаков вибиратимуть головного архітектора столиці

Артур Корсунь
п’ятниця, 22 Липень 2016, 12:38
0
Неля Куковальська з квітня 2015 року очолює Національний заповідник “Софія Київська” /n.sophiakievska.org

Комітет із конкурсного відбору представників громадських об’єднань обрав трьох із чотирьох членів конкурсної комісії, яка шукатиме нового директора департаменту містобудування та архітектури Київської міської держадміністрації.

До комітету увійшли:  керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко, його заступник Євген Ситніченко, член Громадської ради при КМДА Варвара Кочергіна, начальник відділу з питань служби в органах місцевого самоврядування, державної служби та підвищення кваліфікації Ольга Пухальська (секретар) та координатор проектів Freedom House в Україні Зорян Кісь (голова).

Членів комісії комітетники вибирали з шістьох кандидатів. Громадська організація “Андріївсько-пейзажна ініціатива” висунула Нелю Куковальську,  громадська організація “Місто-сад” – Євгенію Кулебу, Київська організація Національної спілки архітекторів України – Володимира Жежеріна, Національна спілка архітекторів України – Володимира Гусакова, громадське об’єднання “Вибір” – Костянтина Салія, громадянин України Євгеній Бітюков – сам себе. Під час голосування Куковальська отримала від членів комісії п’ять голосів “за”, Жежерін і Гусаков – по чотири, Кулеба – один. Салій та Бітюков підтримки не знайшли.

“До складу конкурсної комісії мають увійти чотири представники громадськості – цього вимагає Закон “Про державну службу”. Але комітет наразі зупинився на трьох кандидатурах. Насправді, чимало громадських організацій відмовилися від участі у відборі, бо вважали вимоги, які висунуті перед здобувачами,  надто високими”, – розповіла член Антикорупційної ради при Київському міському голові Оксана Величко.

Надмірними вимоги до кандидатів уважає і голова комітету Зорян Кісь.

“Вимоги до кандидатів від громадськості, прописані National agency of Ukraine on civil service (цікаво, чи за участі громадськості?), є надмірними. Через ці вимоги у конкурсі не змогли або знеохотились брати участь багато достойних представників громадянського суспільства, які справді змінюють це місто. Їхній голос у виборі архітектора для мене як для активіста (і вже півжиття як NGO-шника) – найважливіший.  Вимога подавати виписку з реєстру юридичних осіб, скріплену печаткою організації і підписом керівника – абсолютний анахронізм при тому, що кожен в будь-який час може зайти в цей реєстр і все побачити на власні очі”, – каже Зорян Кісь.

За його словами, Євгенії Кулебі, яка отримала один голос підтримки, забракло шести місяців до потрібних трьох років досвіду роботи на держслужбі.

“У мене 6 років стажу. І зараз знову пішов, – заперечує Євгенія Кулеба. – Відповідно до закону про дипломатичну службу, у стаж зараховується перебування з чоловіком за кордоном під час його довгострокового відрядження. І це зазначено в моєму резюме. Це мали дослідити досвідчені юристи КМДА, які отримують за це гроші. Звернутися до мене за роз’ясненнями, якщо потрібно було. Але їм, очевидно, не було потрібно”.

Голова комітету Зорян Кісь скликав засідання іще раз, аби переглянути рішення за цих обставин. Та далі ухваленого не просунулися.

“Дійсно, Євгенія Кулеба має достатньо досвіду перебування на посадах державної служби, це підтвердилося документально. Але виявилося, що громадська організація, яка висунула її в учасники відбору, не подала інформаційної довідки та матеріалів, які підтверджують досвід роботи кандидата у сфері розвитку державної служби, державного управління (у тому числі у сфері містобудування та архітектури) або управління людськими ресурсами. Тому на засіданні 29 липня ми затверджуватимемо кандидатури членів конкурсної комісії, двоє з яких представляють спілки архітекторів, а третя, при всій повазі до величезного внеску в розвиток культури, працює у державній установі. Фактично, представника громадськості у комісії немає, а одне місце у квоті узагалі виявиться вакантним”, – розповів Зорян Кісь.

Архітектори Володимир Жежерін і Володимир Гусаков брали участь у роботі конкурсної комісії, яка не змогла обрати кандидата в директори департаменту містобудування та архітектури Київської міської держадміністрації. Неля Куковальська з квітня 2015 року очолює Національний заповідник “Софія Київська”.

Як писали “Кадри”, конкурсний відбіру головного архітектора столиці почнеться після того, як буде сформована конкурсна комісія з представників влади та громадськості.

Залишити коментар