Хто стоїть за продажем українського титану до росії?

Ірина Сєргєєва
четвер, 01 Липень 2021, 14:32
0

Державні компанії України продовжують постачати стратегічну титанову руду країні-агресору – росії, попри війну на Донбасі, попри санкції і законні заборони. Про це свідчать як українські, так і зарубіжні джерела. Так, лише за даними Рахункової палати самої Російської Федерації, понад 82% оборонних потреб країни в титані покриває саме український імпорт.

Це підтверджує журналіст Євген Кисельов:

“До самого недавнього часу цей титан експортувався в Росію і там оброблявся, зокрема, застосовувався у військовому виробництві”.

Український титан поставляється російській компанії «АВІСМА», що входить до державної оборонної корпорації «Ростех».  

В Україні, як відомо, найбільший видобувачем титанової сировини є Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК), що підпорядковується Фонду державного майна на чолі з Дмитром Сенниченком. Наразі український титановий гігант готується до продажу аукціону в межах «Великої приватизації». Керівництво Фонду держмайна повністю ігнорує розслідування журналістів, звинувачення у поставках титану до Росії називає фейками, навіть не наводячи аргументів.

«Дуже багато фейків зараз спеціально чиниться, і тиск на Фонд держмайна. Ви знаєте, скільки ми вже хабародавців здавали в НАБУ. Це робиться спеціально, щоб зупинити процес великої приватизації», – коментує голова Фонду Дмитро Сенниченко.

А чиновники з Мінекономіки на прес-конференції напівжартома відзначають, що держпідприємства мають перш за все займатися бізнесом. Навіть якщо йдеться про продаж титану до Росії.

«Будь-яке державне підприємство – це бізнес. Бізнес – це складна штука, в якій ви або маєте чітко розуміти, що там реально відбувається, в чому суть контрактів. Чи це корупція, чи це бізнес для росіян чи це просто вигідний бізнес, і там насправді немає росіян», – зазначає перший заступник міністра економіки Павло Кухта.

Втім, виправдовувати діяльність фонду та Дмитра Сенниченка одразу ж кинулися піарники, що фінансуються за кошти міжнародних донорів і грантів. Зокрема, за підтримки проекту USAID. Це експертна організація StateWatch та TransparencyInternational Україна. Зі слів Сенниченка, остання найняла та фінансує для нього піарників з агенції «Магонова та партнери». Піарники в один голос кажуть, що розслідування ЗМІ про експорт українського титану російській АВІСМА – це інформаційна атака росії та противників приватизації.

«Об’єднана гірничо-хімічна компанія пройшла 9 процедур Due Diligence. Їх провела компанія BDOCorporate Finance», – стверджує Олександр Лємєнов, головний експерт StateWatch.

Але є ще один цікавий нюанс. Очільником і кінцевим бенефіціаром фірми BDO CorporateFinance, яка готує титанове підприємство до приватизації, є Алла Савченко, яка за сумісництвом є головою Європейської бізнес-асоціації у Дніпрі. А очільником всеукраїнської Європейської бізнес асоціації багато років поспіль є Томаш Фіала. Засновник інвестиційної компанії Dragon Capital і представник групи Сороса в Україні.

Саме Фіала свого часу заснував TransparencyInternational Україна, яка мала б на гроші платників податків допомагати впровадженню реформ. А насправді забезпечує піар-прикриття злочину з поставками титану до Росії. До того ж, ТомашФіала має потужне лоббі у владних колах України. Він фінансує Київську школу економіки, що готує політиків для нинішньої влади і має свою людину в Офісі президента – Тимофія Милованова, радника голови ОПУ Андрія Єрмака.

Як Фіалі вдалося охопити своїм впливом майже всю країну? Наразі він володіє пулом потужних медіаресурсів. Журнал і радіо «Новое время», ділові медіаресурси Minfin.com.ua і Finance.ua. А у травні він уклав угоду, за якою заволодів корпоративними правами на видання «Українська правда». Завдяки впливовим авторитетним виданням і безлічі антикорупційних експертів на захисті своїх інтересів злочинні діяння сходять з рук Томашу Фіалі і його підлеглим. У тому числі, Дмитру Сенниченку. А перед владою їх прикриває вірний і вдячний друг – Тимофій Милованов.

Таким чином, за кошт і під прикриттям організацій та осіб, які фінансуються коштом західних платників податків, в Україні здійснюється злочинна схема із забезпечення агресора необхідним для оборонного сектору титаном. Тим часом, Російська Федерація з українського титану виготовляє все нову і нову зброю. Не виключено, що її частина йде також і на Донбас, де бойові дії не закінчуються вже сьомий рік поспіль. Також зброя з Росії напевно йде до Сирії, Іраку та Палестини, звідки запускаються ракети по мирному населенню Ізраїлю.

Хто здатен зупинити цей міжнародний злочин?

Комментарии закрыты.