Реформа Кубів зупинила відбір керівників стратегічних підприємств

Артур Корсунь
п’ятниця, 23 Березень 2018, 12:56
0
За пропозицією першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва кількість членів Номінаційного комітету скоротилася з 18 до 8 / unian.ua

Не минуло й місяця після відвертого зізнання першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва стосовно  неспроможності Комітету з призначення обирати керівників стратегічних для національної економіки підприємств, як уряд прийнав постанову  №190, яка змінює формат проведення кадрових конкурсів.

“Ми всі бачимо, що наявний механізм відбору керівників не працював належним чином. А великі перерви в роботі Комітету з призначення автоматично відсіюють хороших, професійних кандидатів. Тому ми розробили зміни до Постанови КМУ №777, які дозволять забезпечити якісну роботу Номінаційного комітету і знайти професійних, висококваліфікованих керівників для ефективного управління роботою ключових держпідприємств”, – прокоментував внесені зміни Степан Кубів.

Чого стосуються зміни? Насамперед, уже оголошених конкурсів на посади керівників особливо важливих для економіки суб’єктів господарювання державного сектору економіки та членів їх наглядових рад. Їхні учасники можуть готуватися до нового раунду змагань – постанова уряду припиняє визначення переможців.

Відтак конкурсний відбір на посаду керівника державного підприємства “Укрхімтрансаміак”, який триває з 29 листопада 2017 року, буде оголошений знову. Вочевидь, саме в процесі підготовки реформи системи конкурсного відбору Міністерство економічного розвитку і торгівлі, очолюване Степаном Кубівим, за кілька тижнів до ухвалення постанови №190 посадило у крісло керівника “Укрхімтрансаміаку” Валентина Шліхту.

Припинений конкурс і на чотири посади незалежних членів наглядової ради державного підприємства “Укрхімтрансаміак”, оголошений урядом 24 жовтня 2017 року, то ж дев’ятьом фіналістам, яких відібрали із 32 претендентів, доведеться зачекати на оголошення нового відбору.

МЕРТ, яке відає проведенням відборів керівників стратегічних підприємств, з початку року уже двічі переносив проведення другого етапу конкурсу на заміщення посади голови правління ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України”. Тепер же процес відбору керівника відновиться з самого початку, виконуючою обов’язки голови правління держкомпанії і далі працюватиме Ірина Марченко, призначена у січні за пропозицією Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як уже писали “Кадри”, із грудня 2014 року не можуть обрати керівника ДП “Укрспирт”. Чотири конкурси, проведені з того часу, завершилися безрезультатно. Не став винятком і п’ятий відбір, оголошений наприкінці вересня 2017 року. Тоді ж до керма державного підприємства тимчасово став колишній радник директора Юрій Лучечко. І хоч у листопаді 2017 року комісія при Комітеті з призначення розглянула 15 конкурсних пропозицій і відібрала чотирьох найкращих претендентів, жоден із них не став керівником.

Не 18, а 8 – саме стільки осіб входитиме до складу Комітету з призначення. Кворум, необхідний для проведення засідання, – 3 члени з правом голосу. Голосуватимуть і обиратимуть 4 представники уряду. Як і пропонував Степан Кубів, право голосу отримали міністр Кабінету Міністрів, перші заступники міністрів економічного розвитку і торгівлі та фінансів. Нині за цих посадах працюють Олександр Саєнко, Максим Нефьодов та Оксана Маркарова відповідно. Четвертим голосувальником стане представник суб’єкта управління у статусі не нижче керівник/заступника керівника відповідного суб’єкта управління.

Іще чотири крісла у  Комітеті з призначення зарезервовані за незалежними недержавними експерти. Персональний склад цієї частини Номінаційного комітету уряд затверджуватиме додатково. Досі до Комітету з призначення входили директор представництва Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в Україні Шевкі Аджунер, колишній президент Київської школи економіки Джордж Логуш, голова регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC)  в Україні та Білорусі Джейсон Пеллмар, постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Йоста Люнгман, регіональний директор Світового банку у Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен, бізнес-омбудсмен в Україні Альгірдас Шемета, експерт в управлінні правовими ризиками Деніел Білак.

Окремі комісії відбору при органах управління державними підприємствами теж скасовані. Замість них діятиме єдина комісія з двох представників Секретаріату Кабінету Міністрів, представника Мін’юсту, представника відповідного органу управління та експерта з добору персоналу.

Комісія перевіритиме документи кандидатів, а фахівець із добору персоналу оцінюватиме резюме, проводитиме співбесіди з кандидатами та визначатиме п’ятьох претендентів на розгляд Комітету з призначення. Комісія з відбору може змінити у його виборі не більше двох кандидатур. Фахівця з добору персоналу надаватиме рекрутингова компанія, яку мають обрати на тендері. Його послуги можуть оплачуватися коштом держпідприємства, або держбюджету, або міжнародної технічної допомоги.

Залишити коментар