Комісію з відбору тарифних регуляторів зібрали у терміновому порядку

Артур Корсунь
п’ятниця, 24 Листопад 2017, 10:57
0
Герой України Семен Поташник увійшов до складу конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг / wz.lviv.ua

Сьогодні відбудеться перше засідання конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Комісія, до складу якої входять двоє представників парламенту, представник уряду та двоє представників президента України, створена буквально за місяць.

Депутати Верховної Ради, які двічі відхилили кандидатури радника президента національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом”, голови ради Оптового ринку електричної енергії Костянтина Запайщикова та доцента кафедри автоматизації управління електричними комплексами НТУУ “КПІ” Юрія Шульги, на початку жовтня таки визначити своїх представників: Василя Яструбинського та Світлану Голікову. Першого – радника першого заступника голови Київської міської державної адміністрації – запропонував парламентський комітет із питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Члена Стратегічної ради громадської організації “Київський інститут енергетичних досліджень” до складу конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів НКРЕКП подав комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Також у жовтні мандат члена конкурсної комісії від уряду отримав колишній директора ПАТ “Вінницяобленерго”, директор підприємства “Черкаські магістральні електричні мережі” Микола Ніцак. Подання на його призначення вносило Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Завершив формування комісії Петро Порошенко, підписавши тиждень тому указ про призначення президентів всеукраїнських громадських організацій “Енергетична асоціація України” та “Асоціація “Укргідроенерго” – Василя Котка та Семена Поташника відповідно.

Зауважимо, що Світлана Голікова та Василь Котко входять до Громадської ради при Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Поспіх із формуванням конкурсної комісії пояснюється втратою НКРЕКП можливості ухвалювати рішення. За затвердженим у березні 2017 року планом ротації, після шести місяців з дня набрання чинності Закону “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг”, у червні 2017 року були звільнені члени комісії Юрій Голляк та Володимир Євдокимов. Уже через кілька тижнів, у грудні 2017-го настане черга покинути комісію Бориса Циганенка, який забезпечує діяльність НКРЕКП у формуванні та реалізації єдиної державної політики у сферах електроенергетики та теплопостачання. У цей же час має бути звільнена і Вікторія Морозова, яка нині суміщає у комісії дві посади: з узагальнення практики застосування законодавства та вдосконалення законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг та з державного регулювання в частині ліцензування господарської діяльності у сферах електроенергетики, теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів.

“У НКРЕКП із семи членів працюють лише чотири, якщо буде їх ще менше – рішення ухвалювати не зможуть. З юридичної точки зору, комісія лише з двох осіб є недієздатною”, – каже член правління бізнес-ради “Ціна держави”, експерт Андрій Герус.

Тим часом НКРЕКП уже місяць не може ухвалювати рішення – через нездужання Бориса Циганенка та відсутність кворуму комісія перенесла кілька засідань.

Залишити коментар