Тимчасові призначенці розблокують роботу енергетичного регулятора

Аліса Коник
вівторок, 26 Грудень 2017, 11:59
0
Вікторія Морозова повернулася до складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг / finance.ua

Президент Петро Порошенко призначив двох тимчасових членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Вадим Таратун перебуватиме на посаді до призначення посадовця, відібраного за результатами відкритого конкурсу. Указом президента визначений термін повноважень Таратуна – 3 місяці. За таких же умов працюватиме і Вікторія Морозова, яка донедавна відповідала у НКРЕКП за узагальнення практики застосування законодавства та вдосконалення законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг, а також виконувала функції з державного регулювання в частині ліцензування господарської діяльності у сферах електроенергетики, теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів. Між президентськими указами про звільнення та призначення Морозової минуло всього 10 днів.

Часткове оновлення складу НКРЕКП покликане розблокувати роботу регулятора. Комісія не збиралася з кінця листопада 2017 року через відсутність кворуму. Аби надати главі держави право призначати тимчасових членів НКРЕКП, лояльні до Адміністрації президента народні депутати проголосували відповідний закон.

“Із тактичної точки зору, призначення тимчасових членів НКРЕКП президентом – це виправданий крок. Якщо по-іншому не можна, варто зробити хоча б так. Але зі стратегічної точки зору, цей крок не виправданий. Він не дуже добре відобразиться на статусі незалежності НКРЕКП, – коментує енергетичний експерт Сергій Дяченко. – Реформи на ринку таким тимчасовим складом приймати не можна – не буде авторитету. Крім цього, такі рішення можуть бути оскаржені в судовому порядку”.

За словами Сергія Дяченка, призначаючи тимчасових членів комісії, Петро Порошенко бере на себе всю відповідальність за дії регулятора. Зрештою, комісія й не була незалежною, додає голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

“Законодавче рішення призведе до більш прямого зв’язку НКРЕКП із Банковою через лояльних до президента людей”, – вважає експерт.

Відтак конкурсна комісія має уже менше 90 днів, аби відібрати постійних членів НКРЕКП. “Конкурсні судді” вже готують необхідні для проведення конкурсу нормативи й опрацьовують порядок оцінювання кандидатів.

“Будемо прагнути до того, щоби до закінчення каденції тимчасових членів НКРЕКП у нас були нові кандидати”, – наголошує голова комісії Василь Котко.

Конкурсній комісії слід обрати щонайменше п’ятьох кандидатів, а ближче до літа – оголосити відбір іще двох після відставки Дмитра Вовка і Руслана Машляківського.

“Ніхто не застрахований від того, що хтось піде достроково. А загалом конкурсна комісія призначена на три роки”, – додає Василь Котко.

Залишити коментар

Гучні теми
Новини партнерів