Комісія Вовка залишилася без Євдокімова та Голляка

Артур Корсунь
п’ятниця, 02 Червень 2017, 14:35
0
Володимир Євдокімов (праворуч) у Національній комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг із серпня 2014-го вів напрямок функціонування ринку електричної енергії / nerc.gov.ua

Ротація членів Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) перейшла в активну фазу. У її рамках президент України Петро Порошенко звільнив перших двох членів – Юрія Голляка та Володимира Євдокимова.

Доктор економічних наук Юрій Голляк засідав у НКРЕКП з червня 2015 року, куруючи питання єдиної державної політики у сфері функціонування ринку природного газу, нафти та нафтопродуктів. До цього працював у міжнародних та національних компаніях нафтогазового сектору.

Відмінник енергетики України Володимир Євдокімов членом НКРЕКП став у серпні 2014-го, вів напрямок  функціонування ринку електричної енергії, перероблення та захоронення побутових відходів, державне  регулювання діяльності суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках. До цього призначення працював першим заступником директора ДП “Енергоринок”.

До грудня 2017 року, за планом ротації, президент має звільнити Бориса Циганенка, яки забезпечує діяльність НКРЕКП у формуванні та реалізації єдиної державної політики у сферах електроенергетики та теплопостачання та Вікторію Морозову, яка суміщає дві посади: з узагальнення практики застосування законодавства та вдосконалення законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг та з державного регулювання в частині ліцензування господарської діяльності у сферах електроенергетики, теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів. Проте президент може й зупинити дію свого розпорядження про ротацію, якщо до цього часу не оберуть нових членів НКРЕКП. Інакше комісія втратить кворум для ухвалення рішень, пояснює член правління бізнес-ради “Ціна держави”, експерт Андрій Герус.

“Така ситуація влаштовує зацікавлені сторони, інакше вже була би створена комісія для відбору нових членів тарифного регулятора. Але якщо їх не оберуть, то президенту доведеться призупиняти дію свого розпорядження про ротацію. Гадаю, Верховна Рада повернеться до цього питання, і вже у червні кандидати до номінаційної комісії з’являтьcя за всіма квотами”, – прокоментував “Кадрам” Андрій Герус.

Власне, депутати Верховної Ради вже двічі провалили завдання визначити своїх представників до номінаційної комісії. Кандидатури радника президента національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом” та голови ради Оптового ринку електричної енергії Костянтина Запайщикова та доцента кафедри автоматизації управління електричними комплексами НТУУ “КПІ” Юрія Шульги не знайшли потрібних 226 голосів ані під час голосування у квітні, ані на травневій сесії.

До висування своїх кандидатів до конкурсної комісії уряд та Адміністрація президента іще не приступали.

 

Залишити коментар