Сергій Зуєв: “Навіщо проводити конкурси, якщо переможця визначає суддя?”

Дмитро Гамаш
середа, 26 Жовтень 2016, 01:46
0
Посада керівника "Укренерго" є ключовою позицією, з якої можна проводити системне реформування енергетичного сектора / facebook.com

Державне підприємство “Національна енергетична компанія “Укренерго”, попри завершений кадровий відбір директора, уже рік під управлінням в.о. Всеволода Ковальчука. Натомість переможець кадрового конкурсу Сергій Зуєв очікує судового рішення, яке зняло б заборону Кабінетові Міністрів погоджувати його кандидатуру на посаду директора. Хоча суд може узагалі скасувати результати відбору і цим підірвати віру у можливість змінити систему, розповів в інтерв’ю “Кадрам” Сергій Зуєв напередодні судового засідання.

 

Де Вас застала звістка про судове блокування погодження кандидатури на Кабміні?

– В Україні. Я звільнився з роботи, приїхав до Києва. Чекав на закінчення спеціальної перевірки, яка мала закінчитися на початку серпня. Натомість вийшла постанова Окружного адміністративного суду міста Києва. Підписав її суддя Володимир Келеберда.

 

Цей суддя зупинив кадровий конкурс на посаду директора державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості “Укрспирт”?

– Так, як бачите, має у цих справах. досвід. Тож я уже третій місяць як офіційно безробітний.

 

Коли ви звільнилися з роботи?

– У липні. Номінаційний комітет проголосував за мене 24 травня 2016 року, я отримав чотири голоси проти одного. Наступного дня мені зранку зателефонували з Міністерства економічного розвитку і торгівлі, сказали, що за дві години вийде прес-реліз. А вже через 10 хвилин після його оприлюднення мені зателефонували з вашингтонського офісу AES Corporation.

 

Як до вашої перемоги в конкурсі поставилося керівництво компанії?

– Дуже позитивно і з розумінням. Мій керівник-американець поцікавився, що за компанія, висловив жаль, що я переходжу у неї. Але погодився, що зараз потрібні зміни в Україні. Домовилися, що до середини липня я передам справи в офісі в Казахстані.

 

Керівництво вашої компанії не знало, що ви подалися на конкурс?

– Я не хотів, аби про це знали на моїй роботі. Головне завдання конкурсу – вибрати кращого у своїй професії. А тепер скажіть: хто гарантує, що з 30 кандидатів переможеш саме ти? Ніхто. Так само, як і те, чи втримаєшся ти на попередній роботі, якщо твій керівник дізнається, що ти змагаєшся за місце в іншій компанії. Тому перед самим початком відбору я не дав згоди на оприлюднення своїх даних у пресі до моменту остаточного вибору. Ризик втратити ту роботу, яку на той момент я мав, і не отримати ту, на яку оголосили конкурс, був дуже високий.

 

Але врешті – так і сталося.

– Так, сталося, але через інші причини. Американці, до речі, цікавляться моїми справами. Вони, м’яко кажучи, шоковані. Як самим фактом блокування мого погодження, так і супутніми кримінальними справами щодо державної зради. Хоча вони добре знають, що це безглуздя.

 

Американці назад на роботу кличуть?

– Я свою посаду втратив, ця позиція у компанії зараз зайнята. Повернутися назад можливо, якщо буде схожа вакансія. Посаду нижче мені не запропонують, а рівнозначних вільних місць мало. Але я не прошуся назад. Суд іще не відбувся, тому шанси є й в Україні.

 

Що саме оскаржили ваші опоненти?

–  Перше – що я не особисто подавав документи для участі в конкурсі. Хоча надіслати їх електронною поштою ніде не забороняється.

Друге – лист із копіями моїх документів для участі у конкурсі на адресу Міністерства економічного розвитку і торгівлі надсилав працівник ТОВ “Хадсон”, а не я. Хоча я сам кілька разів надсилав листа й отримував повідомлення про збій доставки. Виявилося, що на вхідні листи на електронній скриньці МЕРТ стояло обмеження розміру повідомлення у 10 Мб.

І третє – “Хадсон” буцім був зацікавлений у моїй перемозі в конкурсі.

 

Бо директор компанії Олексій Юрченко очолював комісію, яка рекомендувала вашу кандидатуру Номінаційному комітету?

– Така логіка судді.

 

Які у вас стосунки із компанією “Хадсон”?

– Я – професіонал, “Хадсон” – рекрутингова компанія. Від неї я дізнався про оголошення такого конкурсу. Брати участь у ньому я вирішив самостійно. Коли не зміг надіслати документи, зателефонував у “Хадсон”. Ось і всі стосунки.

 

Які ваші очікування від рішення суду?

– Особливого оптимізму не маю. Суд може взагалі скасувати результати конкурсу і цим підірве віру у можливість змінити систему. Навіщо проводити конкурси, якщо переможця визначає суддя?

 

Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик минулого тижня припустив, що конкурс на керівника “Укренерго” проводитимуть знову. Якщо відбір перезапустять, братимете у ньому участь?

– Навряд. Якщо хтось не хоче бачити мене керівником, я цю політичну волю не змінюватиму. Хоча призначити мене в. о. директора “Укренерго” до закінчення цієї справи із погодженням міністрові нічого не заважає. Та, наскільки мені відомо, зараз у міністерстві готують подання на перепризначення Всеволода Ковальчука, який уже рік перебування статусі в.о.

Тим часом справи в українській енергетиці йдуть недобре. Технічний стан погіршується, тарифи ростуть, наша промисловість платить уже більше, ніж у Європі. “Укренерго” не повністю вкладає гроші у модернізацію мереж, якими управляє, а тримає мільярді кошти на депозиті в банку. Це важко назвати ефективною роботою.

 

Позиція керівника “Укренерго” може змінити цей стан?

– Так, це ключова посада, з якої можна проводити системне реформування енергетичного сектора.

Залишити коментар