Володарі ресурсів і статистики

Маргарита Замкова
середа, 21 Вересень 2016, 12:45
0
Попри урядове рішення про працевлаштування Павла Гвозденка, Ірина Овчаренко змагається за посаду голови Державного агентства водних ресурсів / facebook.com

Закон “Про державну службу” відкрив можливість призначати за результатами конкурсу керівників центральних органів виконавчої влади. Їх обиратимуть за певними критеріями і умовами, дієвість яких уже перевіряє комісія з питань вищого корпусу державної служби. Цього тижня розпочався відбір керівництва Державного агентства лісових ресурсів. На черзі – конкурси на посади керівників Держслужби статистики, Державного агентства водних ресурсів та Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками. “Кадри” з’ясували, за якими критеріями їх обирають і хто претендує на посади.

Насамперед – про вимоги. На вакантні посади можуть претендувати особи з вищою освітою і загальним стажем роботи не менше семи років. Перебування на державній службі мало би бути тривалішим, ніж три роки, а володіння українською мовою та знання базового та спеціального законодавство – обов’язковим. Зокрема, ідеться про знання Конституції, законів “Про державну службу”, “Про запобігання корупції”, “Про Кабінет Міністрів” та”Про центральні органи виконавчої влади”.

Окрема галузь знань – тематичне законодавство. Кандидатові на голову Держстату слід добре орієнтуватися у законах, які регулюють діяльність відомства. Зокрема, Закон “Про державну статистику”, “Про сільськогосподарський перепис” та інше. У випадку з Держлісагентством претендент повинен орієнтуватися у Лісовому та Земельному кодексах та інших дотичних законах. Кандидат на посаду голови Держводагентства  повинен знатися на Водному кодексі України, законах “Про меліорацію земель”, “Про охорону навколишнього природного середовища” тощо. Нарешті, майбутній голова Держлікслужби повинен знати Закон “Про лікарські засоби” й основи законодавства про охорону здоров’я тощо.

До професійних знань кандидатів віднесли знання вимог трудового законодавства та законодавства про державну службу, основ державного управління у підзвітній галузі.

Також вітається наявність у кандидатів лідерських навичок, вміння встановлювати та реалізовувати цілі, займатися стратегічним плануванням, працювати з великим обсягом інформації та виконувати одночасно кілька завдань, вести ділові переговори, досягати кінцевих результатів. Окремим пунктом виступає управління змінами: Керівник повинен формувати план змін та покращень, управляти та оцінювати їх. А також – взаємодіяти з персоналом, вміти мотивувати людей та управляти людськими ресурсами.

У переліку вимог також є особистісні компетенції: принциповість, рішучість і вимогливість під час прийняття рішень, спрямованість на служіння суспільству, захист національних інтересів, системність, інноваційність та неупередженість, самоорганізація, саморозвиток і стресостійкість. Окремим пунктом йде робота з інформацією та фінансами. Претендент повинен вміти працювати в умовах електронного декларування та знати основи бюджетного законодавства.

Більше не є таємницею і сума посадового окладу керівника вищого органу виконавчої влади. Так, такий посадовець зароблятиме 12 061 грн. Це – мінімум, до якого слід додати надбавки до посадового окладу за ранг, які регулюються постановою Кабміну про “Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році” та Законом “Про державну службу”. Окремі надбавки передбачені за інтенсивність праці та виконання особливо важливої роботи — відповідно до Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 89.

Конкурс на посаду голови Держагентства лісових ресурсів почався 20 вересня. Керівника Держстату обиратимуть 27 вересня, Держлікслужби -29 вересня, а Держагентства водних ресурсів – 4 жовтня.

Донедавна в усіх чотирьох агентствах обов’язки директора виконували жінки. Ірина Овчаренко, яка керувала Державним агентством водних ресурсів, поступилася посадою Павлові Гвозденкові. Агентство лісових ресурсів тимчасово очолює Христина Юшкевич і наміру покидати посаду не має. Держлікслужбою тимчасово опікується Ірина Суворова, а Держстатом – Ірина Жук.

До зміни керівництва Держагентством водного господарства призвели зміни законодавства. До 2014 року його очолював Василь Сташук. Але після набуття чинності Закону “Про очищення влади” він потрапив під люстрацію. До речі, Сташук підозрювався у службовій недбалості: київська прокуратура відкрила справу за незаконне укріплення берегу біля резиденції екс-президента Януковича  “Межигір’я”. Після звільнення Сташука тимчасовим керівником агентства став Олексій Чунарьов. Проте він пропрацював лише кілька місяців: з’ясувалося, що він обіймає посаду всупереч люстраційному закону, тому указ про звільнення не забарився. До слова, Ірина Овчаренко бере участь у конкурсі на керівника Державного агентства водних ресурсів.

Не обійшлося без скандалу і в Держлісагентстві. Голову відомства Олександра Ковальчука звільнили після інспекції карпатських лісів. Новий міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зробив висновок, що ліси вирубують зі шкодою для природи , і за це хтось має відповісти. Христині Юшкевич 34 роки, родом вона з Івано-Франківщини. Закінчила Академію адвокатури України за спеціальністю “правознавство”. Була помічником народного депутата, п’ять років працювала юрисконсультом ТОВ “Альтон”. А в Міністерстві аграрної політики та продовольства за кілька років дісталася до посади заступника директора департаменту правової та законопроектної роботи. У липні 2015 року почала працювати помічником голови Державного агентства лісових ресурсів України, а вже в грудні стала його першим заступником.

Колишній голова Державної служби статистики Олександр Осауленко написав заяву про звільнення за власним бажанням ще у жовтні 2014 року, одразу після набуття чинності Закону “Про очищення влади”. Зауважимо, що на посаді Осауленко працював 18 років. Його тимчасовий наступник, 45-річна Ірина Жук працює у статистичній галузі з 1988 року: головним економістом, начальником відділу статистики фінансів підприємств та організацій управління статистики фінансів. Очолювала управління статистики фінансів Держкомстату, потім була директором департаменту міжгалузевої статистики, пізніше – департаменту структурної статистики та статистики фінансів підприємств Держстату. У конкурсі на керівника Ірина Жук не бере.

Державна лікарська служба позбулася керівника у березні 2015 року, коли “за погодженням сторін” звільнили Михайла Пасічника. Він пропрацював на посаді два роки, до того був заступником міністра охорони здоров’я. Також Пасічник очолював “Аптечну професійну асоціацію України” та був співвласником однієї з відомих фармацевтичних мереж. Після його звільнення обов’язки керівника служби виконувала Олена Алєксєєва, яка до того була першим заступником Пасічника. Крім того, вона очолила комісію з реорганізації відомства шляхом об’єднання Державної лікарської служби та служби з контролю за наркотиками.

У травні 2015 року Міністерство охорони здоров’я ініціювало конкурс на заміщення вакансії голови Держлікслужби, але за його результатами голова так і не був призначений. У листопаді 2015 року Алєксєєва звільнилася за власним бажанням. У березні 2016-го  Кабмін призначив в.о. голови служби Романа Ілика. Але вже наступного місяця той перейшов на посаду заступника міністра охорони здоров’я. Після цього виконання обов’язків керівника поклали на Ірину Суворову. Участі у конкурсі вона не бере.

Залишити коментар