За зрубані дерева Ковальчук розплатиться посадою голови Держлісагентства

Артур Корсун
середа, 11 Травень 2016, 15:46
0
Олександр Ковальчук через три дні святкуватиме річницю біля керма Державного агентства лісових ресурсів /minagro.gov.ua

Уряд прийняв рішення звільнити Олександра Ковальчука з посади голова Державного агентства лісових ресурсів України – за неперешкоджання варварській і масовій вирубці карпатських лісів.

“Люди буквально кричать про допомогу, і тут потрібна дуже швидка реакція уряду”, – пояснив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів 11 травня.

Про масштаби нищення карпатських лісів голові уряду напередодні розповів міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. Тиждень тому він побував на Гуцульщині, після чого пообіцяв покарати начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігоря Стефурака. Останній парирував закиди міністра, мовляв, таке кадрове питання не в його компетенції. Тоді Остап Семерек обговорив проблему з міністром аграрної політики та продовольства Тарасом Кутовим, у підпорядкуванні якого перебуває Державне агентство лісових ресурсів. Зійшлися на думці, що посадою розплатиться Олександр Ковальчук. Адже саме він відповідальний за стан 73 % українських лісів (про решту піклуються інші постійні лісокористувачі: комунальні підприємства, облагроліси, лісгоспи Міноборони).

Вчений агроном за освітою, 50-річний Олександр Ковальчук свого часу очолював аграрні компанії “Райз-Агротрейд”, “Райз-Агросервіс”, “Приват-Альянс”, “Щьолково Агрохім Україна”. У 2014-му був генеральним директором НАК “Украгролізинг”, ревізія якої виявила на кінець року збитків на 14 млн грн. Проте це не завадило Ковальчукові очолити Державне агентство лісових ресурсів. Сталося це 14 травня 2015 року.

Олександр Ковальчук із 6 травня 2016 року перебуває у відпустці. Тому звільнити йогоз посади уряд зможе, коли сплине відведений законодавством термін.

Обов’язки керівника Державного агентства лісових ресурсів України зараз виконує перший заступник голови Христина Юшкевич. Вона пропонує запровадити єдиний електронний облік деревини для всіх постійних лісокористувачів, щоби відстежувати вид деревини, місце її заготовлення та рух до покупця. Можливо, саме ця новація вирішить не лише комплексну проблему вирубування лісів, а й сприятиме кар’єрному просуванню “в. о.”

Залишити коментар