“Євробачення” знову перегородило дорогу Аласанії

вівторок, 25 Квітень 2017, 09:09
• Артур Корсунь
0
  • Головний суспільний мовник

Анонсоване на 18 квітня 2017 року підписання контракту з переможцем конкурсу на посаду голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НТСУ) Зурабом Аласанією відкладене до другої декади травня.

Як виявилося, наглядова рада вилучила з Положення про конкурс з обрання голови та членів правління Суспільного телебачення норму про підписання контракту з обраним керівником у 5-денний термін. Чому це було зроблено? Аби уникнути загрози зриву підготовки міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення”, пояснюють у наглядовій раді.

Логіка членів наглядової ради така: якби контракт із Зурабом Аласанією був підписаний у перший тиждень після його перемоги у конкурсі,  Ганна Бичок, яка зараз виконує обов’язки і голови, і всього правління НСТУ, втратила б повноваження, і тоді нікому було б завернувати підготовку до проведення “Євробачення” 9-13 травня 2017 року.

Наглядова рада запропонувала компромісне рішення: контракт із Зурабом Аласанією підпишуть на початку травня з умовою початку виконання повноважень за посадою керівника НСТУ з 13 травня – одразу після фіналу пісенного конкурсу. А вже з понеділка, 15 травня наглядова рада почне обирати склад правління компанії.

Відомо, що в свою команду Суспільного телебачення Зураб Аласанія запросив десятки журналістів та управлінців. Посади у керівництві та різних підрозділах компанії переможець конкурсу запропонував Роману Вінтону, Миколі Чернотицькому, Інні Гребенюк, Юрію Макарову, Саші Кольцовій, Дарії Юровській, Владиславу Грузинському, Дмитру Хоркіну, Галині Бабій, Анастасії Рінгіс та іншим.

“Із продуктом простіше, бо там частина правління – це люди з телебачення. А от решта, наприклад, юрист, фінансист, вони в нашій системі не були і вони не дуже розуміють, як це працює. Вони про телебачення взагалі нічого не знають. Але мені потрібні були фахівці, які були б з цінностями, які могли б ззовні зайти і трохи там дати гарі”, – розповів Аласанія про добір кандидатів у свою команду.

Цікаво, що саме урізання бюджету Суспільного телебачення через підготовку до конкурсу “Євробачення” стала однією з причин відставки Зураба Аласанії з посади керівника Національної телекомпанії України восени 2016 року.

“Від 1,2 млрд грн., передбачених законом для розбудови Суспільного мовника в 2017 році, держава відбирає 450 млн грн. витрат на “Євробачення”, 250 млн грн. відбирає у вигляді платні за трансляцію, 149 млн грн. відбирає видатками, і 46 млн грн. комунальними платежами забирає місто. Ще 112 млн грн. апріорі йдуть на міжнародну діяльність – Олімпіади, чемпіонати світу тощо. В залишку — 193 млн грн.”, – пояснював Аласанія підстави свого рішення звільнитися. Тепер же переможецб кадрового конкурсу змушений чекати завершення конкурсу пісенного.

Як писали “Кадри”, наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України 10 квітня обрала Зураба Аласанію головою правління компанії.

Залишити коментар