Революціонер, новак та поляк йдуть за Суспільним ТБ

Костянтин Дема
понеділок, 10 Квітень 2017, 09:51
0
Усі кандидати досить різні, тому членам Наглядової ради буде з кого обирати / hromadske.ua

Сьогодні стартує змагання кандидатів за посаду голови правління ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”.

У списку претендентів – восьмеро: Зурабі Аласанія (екс-голова правління національно телекомпанії України), Роман Вибрановський (керівник проектів Української кризового медіа-центру), Юрій Дараган (до квітня 2016 року – головний продюсер телекомпанії “Соціальне телебачення Сумщини”) , Олександр Зирін (незалежний телепродюсер, режисер-постановник), Олександр Зорка (до 2015 року – директор дирекції програм НТКУ), Олександр Коваленко (керівник цеху електропідстанцій НТКУ), Олег Наливайко (голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України) та Марек Сієрант (польський журналіст-фрілансер).

Цікаво, що лише один із кандидатів – Олександр Коваленко – не має досвіду в сфері медіа. Логічно закрадається питання: чине «підставна» ця фігура? Про це також свідчать пропозиції кандидата на посаду голови Суспільного телебачення, які містять лише пункти про оновлення матеріальної бази телерадіокомпанії, обладнання в студії для прямого ефіру та переобладнання універсальних студій. А ще 33-річний Олександр Коваленко пропонує придбати для НСТУ електромобілі, а в телецентрі – побудувати головний вхід з залом урочистостей та місцем культурного відпочинку.

Красивою картинкою для сучасного українського суспільства можна назвати кандидатуру Романа Вибрановський. Народився у Львові, де вивчився на журналіста, трохи пізніше в рамках програми “Зупинимо туберкульоз в Україні” в десяти регіонах країни змусив місцеву пресу підняти дискусію на якісно інший рівень. Під час Майдану створив волонтерський проект – перекладав українською іншомовну пресу, щоби показати, як за кордоном сприймають події в Україні.

Найбільш досвідченими кандидатами є Юрій Дараган, Олександр Зирін, Олег Наливайко та Олександр Зорка. Кожен із них має стаж роботи в журналістиці близько 30 років. Олег Наливайко єдиний, хто був пов’язаний із політикою: у 1993-1996 роках він працював помічником першого віце-прем’єр-міністра України, а також керував  прес-службою Міністерства економіки.

“Темною конячкою” не можна назвати і єдиного іноземця в списку кандидатів – поляка Марека Сієранта. До нашої країни він переїхав 2014 року, ставши головним інформаційним продюсером телеканалу Еспресо ТV. Раніше Марек Сієрант був одним із міжнародних спостерігачів за політичною ситуацією в Україні, а також спостерігачем на президентських виборах під час Помаранчевої революції. У своїй стратегії кандидат натякнув, що повноцінний запуск телемовлення вимагає “належного фінансування, а не бюджетної милостині». Тому, у разі перемоги, Сієрант сподівається на значне вливання коштів з держбюджету, що дещо не збігається з реаліями економічної ситуації в Україні.

Зурабі Аласанію важають одним із головних кандидатів на посаду. Українець грузинського походження, який був генеральним директором Національної телекомпанії України з 2014 до 2016 року, пропонує досить революційні реформи. Одна з таких – скорочення філій та об’єднання їх у 8-9 регіональних мовників. Також Аласанія хоче провести переатестацію всіх співробітників НТКУ, після чого не менше половини з них працюватимуть за проектними контрактами від трьох місяців до року.

Усі кандидати досить різні, тому членам Наглядової ради буде з кого обирати.

 

Залишити коментар