Насірова відсторонили від посади головного фіскала

Артур Корсунь
п’ятниця, 03 Березень 2017, 13:24
0
Слідчі НАБУ закидають Роману Насірову зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки / unian.ua

Уряд відсторонив Романа Насірова від посади голови Державної фіскальної служби на час проведення розслідування, яке ініціювали слідчі Національного антикорупційного бюро України.

Клопотання щодо відстронення Насірова подало Міністерство фінансів.

“Це, в першу чергу, в інтересах самого Романа Насірова, для того, щоби слідство проходило максимально об’єктивно”, – зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Насірову закидають зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Слідчі вважають, що впродовж 2015-2016 років голова ДФС надав керівникам регіональних і територіальних органів служби незаконну вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ “Фірма “Хас”, ТОВ “Карпатнадраінвест”, ТОВ “Надра Геоцентр” в інтересах народного депутата України Олександра Онищенка. Насірова також підозрюють у прийнятті незаконних рішень про розстрочення грошових зобов’язань вказаних підприємств, які не мали на це законних підстав та не надали належні для цього документи. Збитки державі оцінюються у майже 2 млрд грн.

Покарання за вчинення злочину, у якому підозрють Романа Насірова, передбачає позбавлення волі на термін від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Державну фіскальну службу Роман Насіров очолив у травні 2015 року. До того працював у лондонському офісі інвестиційної компанії Concorde Capital, в українському представництві “Ренесанс капітал”. У квітні 2013-го став заступником голови правління “Державної продовольчо-зернової корпорації” (ДПЗКУ), відповідав за інвестиційний напрямок.

Посаду керівника ДФС Роман Насіров виборов у відкритому конкурсі. Це був один із перших кадрових відборів, участь у якому взяли 67 осіб. Документи 20 кандидатів не відповідали вимогам конкурсу, решта претендентів пройшли інтерв’ю з членами конкурсної комісії під головуванням тодішнього міністра фінансів Наталії Яресько. Фінальний вибір між кандидатами Андрієм Коломійцем і Романом Насіровим робили Олена Макеєва, Ігор Уманський та Оксана Маркарова, які представляли Мінфін, Анна Дерев’янко (директор Європейської Бізнес Асоціації), Тарас Качка (представник Американської Торгової Палати), Леонід Козаченко (голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів), Валерій Пекар (віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців), Альгірдас Шемета (бізнес-омбудсмен).

“Насіров великою мірою продукт недовіри сильних управлінців до державної служби та їх відмови брати участь у конкурс”, – вважає Валерій Пекар.

На час відстронення керівника його обов’язки виконуватиме Мирослав Продан. Досі він теж тимчасово виконував обов’язки заступника голови ДФС.

Залишити коментар