Як висвітлювати кадрові конкурси: одеський досвід

Артур Корсунь
субота, 18 Лютий 2017, 17:46
0
Учасники тренінгу жваво ділилися враженнями від перебігу кадрових конкурсів на вакантні посади / aup.com.ua

14-15 лютого 2017 року в Одесі відбувся другий тренінг “Нові кадри нової України”. Участь у тренінгу взяли журналісти та редактори регіональних друкованих та електронних видань, студенти та викладачі факультетів журналістики одеських університетів, власні кореспонденти національних телеканалів, а також представники громадських організацій.

Під час тренінгу керівник проекту “Кадри” Дмитро Гамаш звернув увагу учасників на правові та організаційні засади проведення конкурсних відборів, дотримання термінів та обґрунтування призначень, запропонував до розгляду практичні кейси, де журналісти спробували себе на місці претендентів та членів конкурсної комісії.

“В останні кілька місяців до Одеської області була прикута особлива увага після хвилі відставок керівників районних державних адміністрацій, спровокованої звільненням з посади голови ОДА Михеїла Саакашвілі, – заявив Дмитро Гамаш. – Також Міністерство інфраструктури прийняло кадрові рішення щодо керівництва державних підприємств морської галузі”.

Учасники тренінгу жваво ділилися враженнями від перебігу кадрових конкурсів на вакантні посади, обговорювали публікації в пресі та соціальних мережах, а також висловлювали своє бачення подальших кадрових призначень у регіоні.

Медіатренер, журналіст та викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко зосередив увагу на особливостях роботи журналіста із джерелами інформації про учасників, членів конкурсної комісії, політичних лобістів. Окремо зупинилися на важливості аналізу кандидатур на доброчесність, результати якого конкурсні комісії найчастіше ігнорують, а також на перевірці практичного досвіду управління та компетенції претендентів.

“Незважаючи на спроби кандидатів “почистити” своє минуле, ретельна робота журналіста дозволяє суспільству розібратися в мотивах і професіоналізмі претендентів на керівні посади важливих державних підприємств чи органів державної влади”, – зазначив Андрій Юричко.

“Найбільше зацікавлення викликає відбір заступників голови Одеської ОДА, – зазначив учасник тренінгу, головний редактор видання Комітету виборців України “ІзбірКом” Валерій Болган. – Іще за каденції Саакашвілі було проведено кілька відборів, але переможців на посади не призначили. Новий голова ОДА Максим Степанов також оголосив відбір на вакантні посади керівників структурних підрозділів. Кілька журналістів висловили бажання позмагатися у конкурсах, аби висвітлити їх перебіг з позиції учасника”.

Це вже другий етап проекту “Кадри”, який передбачає залучення, підготовку та створення мережі журналістів, які висвітлюють кадрові конкурси. Перший тренінг відбувся у Львові наприкінці січня 2017 року. Загальна кількість учасників уже сягнула понад сорок осіб.

Захід організований Академією української преси та порталом “Кадри” за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Залишити коментар