Кадрове розслідування: як писати про конкурси

Артур Корсунь
п’ятниця, 03 Лютий 2017, 17:32
0
Із учасниками тренінгу працювали досвідчені тренери: президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор Валерій Іванов (ліворуч) та кандидат філологічних наук, викладач кафедри періодичної преси Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка Андрій Юричко / Андрій Коваленко

26-27 січня 2017 року у Львові відбувся перший тренінг для журналістів Західної України “Нові кадри нової України”, організований Академією української преси за участі порталу “Кадри”.

Зі вступним словом до учасників тренінгу звернулася Діна Бернардін, координатор грантового відділу Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, за підтримки якого реалізовується проект.

Kadri_Lviv_2017_1-1024x768

“Сподіваюся, знання та навички, які ви отримаєте на цьому тренінгу, допоможуть відкрити нову сторінку у вашій журналістській практиці”, – зазначила Діна Бернардін.

Участь у тренінгу взяли студенти та викладачі факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, доценти кафедри журналістики та засобів масової комунікації Національного університету “Львівська Політехніка”, власні кореспонденти національних телевізійних каналів і журналісти-фрілансери. Із учасниками тренінгу працювали досвідчені тренери – кандидат філологічних наук, викладач кафедри періодичної преси Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Юричко та керівник проекту “Кадри” Дмитро Гамаш.

“Окрім побутової, ділової, політичної корупції, розвитку нашої країни перешкоджає ще й кадрова корупція. Саме на висвітлення перебігу кадрових призначень націлений наш проект. Від активності медіа-спільноти, від голосного запиту громадянського суспільства залежить, чи управління державною власністю залишиться вотчиною політичних і бізнесових кланів, чи стане елементом реформування країни”, – зазначив президент Академії української преси, доктор  філологічних наук, професор Валерій Іванов.

Про особливості перебігу конкурсних відборів і призначень на вакантні посади керівників державних і комунальних підприємств, установ, організацій, на посади державної служби в Україні учасникам тренінгу розповів Дмитро Гамаш.

“Поки не налагоджений суспільний контроль за прозорістю кадрових призначень, ми не маємо й уявлення, які об’єкти юридично перебувають у державній власності, а насправді працюють “на кишеню” наближених до них осіб. Тому стаття чи телевізійна “картинка” про кадровий конкурс, можливо, і нецікава для публіки. Але це ще й тому, що від очей глядача сховане найсмачніше – що отримає переможець, якими фінансовими ресурсами розпоряджатиметься, в інтересах кого він керуватиме підприємством чи установою і чому саме ці люди, а не інші, роблять вибір у конкурсній комісії”, – зауважив керівник проекту “Кадри”.

Медіатренер Андрій Юричко звернув увагу учасників тренінгу на кваліфікаційних вимогах до професійної придатності кандидата та принципах відбору на вакантні посади.

“Якщо журналіст проводитиме експертизу дотримання вимог законодавства щодо проведення кадрових конкурсів, професійно аналізуватиме документацію конкурсу, то одразу бачитиме, де конкурсна комісія припустилася помилки, у чому порушені права учасників відбору, наскільки вибір переможця відповідає умовам конкурсу. При цьому журналіст іще й має додаткову перевагу – на підставі інформації з відкритих джерел він може аналізувати доброчесність кандидатів. А на цей фактор у значній кількості випадків конкурсні комісії не зважають”, – розповів Андрій Юричко.

Під час дискусії учасники тренінгу висловилися щодо проблематики пошуку та доступу до інформації про кадрові конкурси, а також поділилися власним баченням висвітлення у ЗМІ відборів на вакантні посади.

Залишити коментар