Державні секретарі не матимуть заступників

Маргарита Замкова
вівторок, 18 Жовтень 2016, 15:01
0
Державні секретарі куруватимуть команди реформаторів у міністерствах / lb.ua

Уряд оголосив конкурс на посади державних секретарів у восьми міністерствах. До кінця року нові чиновники мають з’явитися у міністерствах аграрної політики та продовольства, внутрішніх справ, екології та природних ресурсів, економічного розвитку і торгівлі, енергетики та вугільної промисловості, інфраструктури, інформаційної політики, культури.

На відміну від міністра, який є політичною фігурою, держсекретар забезпечуватиме стабільність та інституційну спадковість у роботі міністерства незалежно від складу уряду, бо працюватиме 5 років і матиме право на повторне призначення.

“Ця посада – ключова у міністерстві. Держсекретар відповідає за багато речей, зокрема, за кадрові питання, роботу людей. Це дуже важка, відповідальна, понаднормова робота. У державного секретаря немає заступників, він усе тягне сам. Ця людина повинна задати новий ритм усьому відомству. На його плечі лягає контроль за виконанням доручень, які дає міністр департаментам, працівникам. Це дуже об’ємний блок щоденних завдань”, – розповів “Кадрам” Андрій Заболотний, заступник голови Національного агентства з питань державної служби.

На державного секретаря покладуть 13 посадових обов’язків. Серед них:

  1. організація роботи апарату міністерства;
  2. забезпечення підготовки пропозицій щодо виконання завдань міністерства та подання їх на розгляд;
  3. організація та контроль виконання апаратом міністерства Конституції та законів України, актів президента, Кабінету Міністрів, наказів міністерства т доручень міністра, його першого заступника та заступників, звіт про їх виконання;
  4. підготовка та подання міністрові для затвердження планів роботи міністерства, звіт про їх виконання;
  5. за погодженням із Мінфіном затвердження штатного розпису та кошторису міністерства;
  6. призначення та звільнення з посад у порядку, передбаченому законодавством про державну службу, державних службовців апарату міністерства, присвоєння їм рангів держслужбовців, ухвалення рішення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності;
  7. приймання та звільнення з роботи у порядку, передбаченому законодавством про працю, працівників апарату міністерства, їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності;
  8. призначення та звільнення з посад керівників територіальних органів міністерства та їх заступників;
  9. призначення та звільнення з посад керівників підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління міністерства, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності;
  10. забезпечення в установленому порядку організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та інших працівників міністерства;
  11. представництво міністерства як юридичної особи в цивільно-правових відносинах;
  12. видання в межах повноважень наказів організаційно-розпорядчого характеру, контроль їх виконання;
  13. здійснення інших повноважень, визначених законом.

На посаді держсекретаря міністерства чиновник може розраховувати на зарплату на рівні 35-37 тис. грн. щомісяця. З цієї суми посадовий оклад становитиме 12 061 грн. Окрім того, за словами Андрія Заболотного, держсекретарі матимуть право на надбавки на премії: за вислугу років (3% окладу за кожен рік), за ранг – до тисячі гривень, за інтенсивність праці – 30% окладу, а також – премії за результатами роботи.

За словами консультанта у сфері корпоративного управління та управління персоналом, гендиректора компанії R&C Kyiv Group LLC Жанни Балабанюк, з обрання державних секретарів стартує робота команд фахівців із питань реформ, які формуються у міністерствах.

“Державні секретарі відповідатимуть за роботу команд фахівців із питань реформ. Конкурси на посади державних секретарів – це завдання-максимум на цей рік”, – зазначила Жанна Балабанюк.

На цій посаді державні секретарі мають проявити уміння управляти змінами. Тому кандидатів відбиратимуть за спроможністю сформувати план змін і покращень, управляти змінами та реагувати на них й умінням оцінювати ефективність перетворень. За добрі показники державні секретарі також можуть розраховувати на доплати зі спеціального фонду, створеного на гроші європейських донорів. А це – ще до 60 тисяч гривень.

Документи від кандидатів прийматимуть до 28 жовтня 2016 року. Конкурс відбудеться 7 листопада. Кандидатури на посаду державного секретаря відбиратиме комісія з питань вищого корпусу державної служби. Першу вісімку міністерств, для яких шукатимуть державних секретарів, сформовано за алфавітом. Цей принцип запровадили під час першого оголошення конкурсів на вакансії у  системі державної служби – аби не перевантажити роботою членів комісії з питань вищого корпусу державної служби.

Як писали “Кадри”, посада держсекретаря введена до штату Міністерства фінансів. Загалом в уряді вакантні 18 посад державних секретарів.

Залишити коментар