Омелян зберіг посаду міністра інфраструктури

Артур Корсунь
вівторок, 18 Вересень 2018, 10:23
0

Міністр інфраструктури Володимир Омелян 13 вересня 2018 року отримав од співробітників НАБУ підозру в незаконному збагаченні та  декларуванні недостовірної інформації.

За версією слідчих, які ведуть розслідування з травня 2017 року, перебуваючи на державній службі з 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року, Володимир Омелян отримав 2,17 млн грн офіційного доходу, а витратив  щонайменше 3,45 млн грн. лише в період з 2008 року по квітень 2015-го. Більше того, будучи заступником міністра інфраструктури України, набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи. Зокрема, йдеться про позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. доларів та 25 тис. євро (загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 грн.). Також міністрові закидають умисне приховування в е-декларації за 2015 рік видатків на оренду будинку, в якому він фактично проживав разом із членами родини, а роком пізніше –  факту постійного користування іншим заміським будинком і земельною ділянкою та внесення у декларацію недостовірних відомостей про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску.

Покарання за ці злочини за ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу, на думку представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передбачає позбавлення волі на термін до 10 років із конфіскацією майна.

Омелян, звісно ж, усі звинувачення відкинув.

Наступного дня справу розглядав Cолом’янський суд Києва. Суддя Ганна Сергієнко відкинула клопотання сторони обвинувачення про призначення Володимиру Омеляну застави у 5 млн. грн. як запобіжного заходу.  Натомість міністра інфраструктури віддали на поруки міністрові молоді і спорту Ігорю Жданову і депутату Верховної Ради Федору Бендюженку. Омеляна також зобов’язали здати закордонні паспорти, проте на час виконання службових обов’язків міністр зможе ними користуватися.

Рішення Cолом’янський суд Києва зберегло за Володимиром Омеляном посаду мініста інфраструктури. Спеціальної постанови про його відсторонення на час проведення слідства уряд не приймав. Кабінет Міністрів виступив лише із заявою зі сподіванням, що дії правоохоронців не вплинуть на роботу міністерства та не завадять міністру продовжувати виконувати свої обов’язки.

Паралельно Володимир Омелян активно коментує останні події у ЗМІ. Схожу тактику міністр використовував на початку 2017 року, коли Кабінет Міністрів вивів зі сфери впливу Мінінфраструктури ПАТ “Українська залізниця”. У період з 9 січня по 3 лютого 20017 року Володимир Омелян дав 21 інтерв’ю і провів 5 прес-конференцій:

Щоправда, тепер під час інтерв’ю міністра запитують стосовно безпосереднього виконання обов’язків за посадою. Зокрема, про кадрове призначення Дмитра Чалого головою правління Українського дунайського пароплавства” у березні 2018 року. Володимир Омелян підписав із ним контракт три роки, не проводячи кадровий конкурс. Свій вчинок міністр назвав “політичним рішенням”.

До слова, Дмитро Чалий у 2016-2017 роках працював заступником директора морського торгового порту “Чорноморськ” і Одеського МТП, а перед цим – комерційним директором “Укрпошти”. Чалий був заступником Ігоря Ткачука, якого Володимир Омелян теж призначив керівником Одеського морського торгового порту, як писали “Кадри”, “на підставі рекомендацій Кабміну”. І Чалого, і Ткачука поєднує “вінницьке походження”, спільне із головою уряду Володимиром Гройсманом.

Залишити коментар

Матеріали по темі
Дипломний захист Олексія Кудрявцева
четвер, 29 Листопад 2018, 04:24
Фощій узяв хабар. ФОТО
вівторок, 04 Вересень 2018, 01:27