Висновки Громадської ради доброчесності отримали статус дорадчих

Артур Корсунь
середа, 14 Червень 2017, 13:40
0
Міжнародний експерт Ради Європи, доктор права Діана Ковачева проінспектувала відбір суддів до Верховного Суду України / glasove.com

Громадська рада доброчесності не може виносити остаточного рішення щодо доброчесності або професійної етики окремого судді – такий висновок щодо регламенту конкурсного відбору суддів Верховного Суду оприлюднила міжнародний експерт Ради Європи, доктор права Діана Ковачева.

На думку експерта, ГРД може лише сприяти роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у питаннях оцінювання кандидатів на посади суддів, як цього вимагають Закон  “Про судоустрій і статус суддів” та стандарти Ради Європи.

“ГРД створена як громадський орган, який сприяє роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка, відповідно, є основною інституцією, що здійснює перевірку інформації та надання остаточних висновків під час оцінювання суддів та кандидатів на посаду судді. Оскільки ГРД бере участь у процесі індивідуального оцінювання суддів та кандидатів на посаду судді, її робота має ставити за мету вдосконалення суддівського корпусу, забезпечуючи його якомога вищу професійність. Згідно з європейськими стандартами, оцінювання суддів має здійснюватися в інтересах громадськості в цілому”, – зазначила Діана Ковачева.

Експерт також додала, що  європейські стандарти не забороняють фахівцям, які можуть зробити корисний внесок до процесу оцінювання, брати в ньому участь, проте їхня роль може бути лише дорадчою, а не вирішальною. При цьому процес оцінювання суддів і його результати мають залишатися конфіденційними та не підлягають розголошенню.

“Публічне розголошення негативних результатів оцінки судді здатне зруйнувати не лише репутацію судді, але й авторитет судової влади в цілому й навіть спровокувати непокору судовим рішенням”, – застерегла міжнародний експерт Ради Європи.

Громадська рада доброчесності складається з 20 членів, які збирали, перевіряли й аналізували інформацію щодо кандидата на посаду судді й формували висновок про його відповідність критеріям професійної етики та доброчесності. Повноваження членів ГРД тривають два роки.

Зараз до складу ради входять 18 членів: Михайло Жернаков, Володимир КозленкоРоман Марусенко, Марина СоловйоваРоман Сухоставець, Роман Маселко, Андрій Савчук, Максим Середа, Наталія Соколенко,Тетяна Гринь, Роман КуйбідаЛеонід МасловКатерина СмирноваВіталій ТитичСергій ВерлановЄвгенія МоторевськаГалина Чижик і Тарас Шепель.

Професор Міжнародної кадрової академії Катерина Чорна припинила свої повноваження місяць тому, а Петро Варишко – 18 квітня 2017 року, буквально за кілька днів до обрання Анастасії Задорожної директором департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції. Річ у тому, що Задорожна приходиться Варишку дочкою, і цей факт довелося б вносити у декларацію родинних зв’язків.

Коодинаторами ГРД є Галина Чижик і Віталій Титич. Останній, як відомо, претендує на керівну посаду у Державному бюро розслідувань.

Під час моніторингу конкурсантів ГРД заявила про невідповідність критеріям добропорядності й професійної етики 140 із 382 кандидатів на посади 120 суддів Верховного Суду. На пленарних засіданнях Вища кваліфікаційна комісія суддів, починаючи з 6 червня 2017 року, вирішує долю 115 претендентів на посади суддів касаційних судів. Дев’ятеро кандидатів із них уже припинили змагання.

Залишити коментар