Конкурс з одним добре відомим

Маргарита Замкова
понеділок, 31 Жовтень 2016, 19:07
0
До призначення губернатором Олександр Горган (у центрі) півтора року очолював Вишгородську районну державну адміністрацію Київської області / facebook.com

Президент України Петро Порошенко призначив Олександра Горгана головою Київської державної обласної адміністрації.

Призначення Олександра Горгана відбулося на 17 день після його перемоги у відкритому конкурсі на посаду губернатора.

Нагадаємо, відбір кандидатів у губернатори Київщини стартував із буденної для сучасної України причини – корупційний скандал за участю чиновників облдержадміністрації. Сценарій заміни керівництва ОДА дуже нагадує “миколаївський сценарій”: президент Петро Порошенко дізнається про хабарництво своїх підлеглих й вирішує указами кадрові питання. Так було з віце-губернатором Миколою Романчуком, якого співробітники СБУ затримали за підозрою в отриманні $100 тис. хабара і який потягнув за собою керівника Миколаївської обласної державної адміністрації Вадима Мерікова. Академік Максим Мельничук теж позбувся посади через скандал зі своїм заступником Ігорем Любком, запідозреним у хабарництві.

Участь у конкурсі на посаду голови ОДА Олександр Горган брав у статусі відпускника. Навчання в Інституті вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України йому вдалося поєднати із тестуванням і захистом власної візії розвитку Київщини. Тим часом обов’язки голови Вишгородської РДА виконував перший заступник Вячеслав Савенок. Заповнивши вакансію в ОДА, президент має оголосити іще один конкурс – на голову Вишгородської РДА. Але це кадрове питання навряд чи буде складним для народного депутата Ярослава Москаленка, людиною якого уперто називають новопризначеного керівника Київщини.

“Олександр Горган працював у Медведчука в СДПУ(о), очолював молодіжну організацію. Але його прізвище тоді було Лялька. Наскільки мені відомо, в 2004 році він був одним з організаторів Антимайдану. Після цього змінив прізвище. У 2014 році його призначили головою РДА у Вишгороді. Після Майдану Москаленко і “компанія” почали голосувати за закони, які нам були дуже потрібні, тому ми пішли йому назустріч”, – розповів про можливий сценарій призначення губернатора керівник київської організації “Батьківщина” Костянтин Бондарєв, який безуспішно змагався у конкурсі

“Про домовленість з групою “Воля народу” “поставити” на губернатора Київської області людину, близьку до Москаленка – говорили багато. Тиждень назад у пресі почала з’являтися інформація, що Лев Парцхаладзе вже представив у вузькому колі пана Горгана як губернатора”, – зазначила народний депутат Альона Шкрум після того, як комісія з питань вищого корпусу державної служби назвала переможця. Вона спостерігала за перебігом конкурсу в Національному агентстві з питань державної служби і дійшла висновку, що “центр прийняття рішень – не тут”.

“Наша комісія має оцінити кваліфікацію претендентів. Ми не маємо ані права, ані можливості оцінювати їхні політичні симпатії-антипатії, до кого вони належать, з ким дружать тощо. Понад те, технологія оцінювання кваліфікації є дуже формалізованою, – вважає член комісії Ігор Коліушко. – В оцінюванні на знання законодавства ми взагалі жодної участі не беремо – комп’ютер випадковим чином обирає завдання і сам їх оцінює. Той, хто не здав цей тест, випадає з конкурсу на першому ж етапі. Загалом є десять компетенцій, які комісія повинна оцінити. Знання законів оцінюється на тесті, чотири компетенції – на ситуаційних завданнях і п’ять – на співбесіді. Ситуаційні завдання не завжди дають відповідь на те, наскільки людина орієнтується, наскільки вона гарний лідер та менеджер. Але вони показують, чи претендент у принципі може з цим впоратися чи ні”.

Колега Ігоря Коліушка по комісії Володимир Купрій вважає, що будь-яка додаткова інформація про тих чи інших кандидатів має бути оприлюднена.

“Було б дуже добре мати думку фахових неурядових організацій в тих чи інших галузях”, – додає член комісії.

Власне, вступ Олександра Горгана на посаду майже збігся із датою подання його електронної декларації. Згідно з нею, за 2015 рік новий київський губернатор закінчив із результатом 315 тисяч доларів і 240 тисяч гривень, кілька будинків, 73 сотки землі, 2 авто і 3 велосипеди. Дохід Горгана склав 263 тисячі 338 гривень, із яких 40 гривень – компенсація харчування за донорство крові. Його будинки стоять у Києві, в селі Ковалівка на Черкащині та в м. Калуш на Івано-Франківщині. Там же Горган володіє і землею. Компанію транспортним засобам Volkswagen Transporter 2010 року випуску та Mitsubishi Lancer 2006 року випуску також складають каяк, байдарка та три велосипеди. Для порівняння, у столичного мера Києва Віталія Кличка сім велосипедів.

В Адміністрації президента закиди у прогнозованості результатів кадрових конкурсів на посади керівників обласних державних адміністрацій відкидають й наголошують, члени комісії з питань вищого корпусу державної служби приймають рішення незалежно. Щоправда, після граматичних казусів Олексія Савченка та пророчих прозорість таких конкурсів уже під питанням.

Залишити коментар