Савченко вже проявив силу

Маргарита Замкова
п’ятниця, 28 Жовтень 2016, 08:36
0
Хтось порадив Олексію Савченку одягти футболку з оригінальним запевненням у силі вчитися на власних помилках / facebook.com

Одне із перших розпоряджень голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олексія Савченка стосується організації безкоштовних курсів української мови для чиновників. Плекати мову, за виразом Максима Рильського, “як парость виноградної лози”, новий губернатор почав із себе – після оприлюднення розв’язання ситуативних завдань під час конкурсного відбору керівника ОДА. Кілька речень, які кандидат на посаду набрав на комп’ютері, рясніли такими помилками, що постало питання: чи володіє учорашній народний депутат державною мовою?

Згідно з типовими вимогами, кандидат на посаду державної служби категорії “А” повинен вільно володіти державною мовою. Першим про невідповідність цим критеріям кандидатури Олексія Савченка заявив член комісії з питань вищого корпусу державної служби Ігор Коліушко. Він наголосив, що це припустимо, коли кандидат на таку високу посаду не володіє азами грамотності. Згодом приклади цього навели журналісти програми “Схеми”. Вони також підрахували, що Олексій Савченко складав тести усього 6 хв. На кожне із 40 запитань витратив не більше 9 секунд і дав при цьому 34 правильні відповіді. Так само квапливо розв’язував ситуативні завдання, через що, як пояснив згодом, не встиг вичитати набраний текст. Тоді напрошується інше питання: на якому рівні Олексій Савченко володіє ПК? Адже для чиновника такого рівня потрібна кваліфікація “впевнений користувач”.

Утім, правописні хиби – це проблема не лише одного Олексія Савченка.

“На жаль, безграмотність демонструють більшість  учасників конкурсів на посади категорії “А”. Нагадую, що це посади керівників центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, державних секретарів міністерств. Як член комісії з питань вищого корпусу державної служби маю можливість “насолоджуватися” цим парадом безграмотності під час засідань. Бажаючі влитися у вищий корпус державної служби, вчіть граматику, сідайте за підручники, наймайте репетиторів, але не ганьбіться на конкурсі. Бути безграмотним соромно!” – закликав учасників конкурсу член комісії Володимир Купрій.

Проте ані правописні хиби, ані кепське володіння комп’ютером не завадило Олексію Савченку сісти у губернаторське крісло. Ба більше – хтось порадив Олексію Савченку одягти футболку з оригінальним запевненням у силі вчитися на власних помилках і згадати слова класика:

 

Учитися не лише на своїх, а на чужий помилках потрібно не лише самому Савченку, але й його прес-службі. Адже повідомлення на офіційному сайті Миколаївської обласної державної адміністрації так само грішать орфографічними помилками і некоректним перекладом із російської, чого не було раніше. Як-от:

sila4

 

Реформа державної служби передбачала, що на керівні посади незалежна комісія обиратиме найкращих – освічені, досвідчені, ефективні менеджери. Але якщо планку вимог під час відбору знижено до мінімуму, то цінність таких конкурсів залишається під великим сумнівом.

Залишити коментар