Героя України Романчука усунули з посади в Миколаївській ОДА

Володимир Охотний
четвер, 09 Червень 2016, 11:32
0
Приморський районний суд Одеси арештував Миколу Романчука на 60 діб із правом внесення застави в розмірі 5,5 млн. грн. /izvestia.nikolaev.ua

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Вадим Меріков відсторонив з посади свого першого заступника Миколу Романчука. 3 червня чиновника затримали співробітники СБУ за підозрою в отриманні $100 тис. хабара, а через п’ять днів Приморський районний суд Одеси арештував його на 60 діб із правом внесення застави в розмірі 5,5 млн. грн.

Суд обрав запобіжний захід Миколі Романчуку з другої спроби. У судовому засіданні 7 червня затриманий поскаржився на погане самопочуття, “швидкою” його  госпіталізували у міську лікарню. Тим часом стали відомі подробиці обшуку в будинку чиновника. Співробітники СБУ знайшли у помешканні валізу із $300 тис. та ювелірними прикрасами, а під спорудою виявили систему тунелів із сейфами, у яких знаходилися золоті злитки, антикваріат та старовинні ікони.

Микола Романчук обійняв посаду першого заступника голови Миколаївської ОДА у липні 2014-го. Фактично, пішов на пониження у посаді, бо з березня того ж року очолював облдержадміністрацію.

Трудовий шлях Романчук розпочав на Миколаївському суднобудівному заводі “Океан”. З часом очолив цех, а з 1996 року став директором та головою правління підприємства й однойменного акціонерного товариства. А з 2001-го, після злиття заводу із голландським холдингом Damen shipyard group, працював гендиректором. У липні 2014-го опинився у центрі корупційного скандалу: іноземні партнери звинуватили його у незаконному виведенні активів підприємства. Кримінальне провадження, щоправда, результату не мало.

У 2006-2010 роках Микола Романчук був депутатом Миколаївської облради від “Нашої України”. У 2012-му він балотувався до Верховної Ради від “Батьківщини, але до парламенту не потрапив.

Героєм України Микола Романчук став 2007-го –  за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку вітчизняного суднобудування, впровадженні сучасних технологій виробництва, багаторічну плідну працю та суспільно-політичну діяльність.

Поки Романчук перебуватиме під арештом, повноваження першого заступника голови Миколаївської ОДА виконуватиме заступник голови з питань фінансів В’ячеслав Бонь, а всі 646 службовців облдержадміністрації пройдуть переатестацію. Губернатор Вадим Меріков розпорядився включити до складу атестаційних комісій представників громадськості.

 

Залишити коментар