Ціна конкурсу: відставка міністра, звільнення директора і 3 мільярди річного доходу

Артур Корсунь
понеділок, 19 Вересень 2016, 11:10
0
Віктор Полозов тимчасово очолює "Укрхімтрансаміак" з квітня 2016 року /procherk.info

Міністерство економічного розвитку та торгівлі оголосило відбір на посаду директора Українського державного підприємства “Укрхімтрансаміак”. Появі вакатної посади на конкурсі передувала низка публічних скандалів у владних кабінетах і відставок.

 

Перше доручення підготувати умови кадрового конкурсу на посаду директора одного з найбільших європейських транспортувальників рідкого аміаку дав іще прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на початку 2016-го. Критерії відбору кандидата мало розробити Міністерство економічного розвитку і торгівлі, яке на той час очолював Айварас Абромавичус. Проте його команда зосередилася на завданні позбутися директора “Укртрансхімаміаку” Віктора Бондика, перевівши у публічну площину дискусію щодо лобізму наближених до Банкової народних депутатів. Замість того, аби визначити основні кваліфікаційні вимоги до керівника, міністр говорив про Ігоря Кононенка, першого заступника голови фракції “Блок Петра Порошенка”, який буцім проштовхував своїх людей на хлібну посаду. Буцім, бо згодом слідчі, які розбирали зміст заяв міністра, не виявили у діях нардепа ознак політичного лобіювання. Сам Абромавичус за кілька місяців після цього відійшов від урядових справ, і звільняти Віктора Бондика з посади директора за порушення законодавства та обов’язків за контрактом, а також за невиконання вимог Державної фінансової інспекції України випало вже Степанові Кубіву, який очолив МЕРТ й увійшов до складу Номінаційного комітету. За останнє літо відомство Кубіва таки спромоглося визначитися з критеріями відбору керівника “Укртрансхімаміаку”.

 

Насамперед директорові доведеться комплексно управляти діяльністю підприємства, яке транспортує рідкий аміак для виробництва мінеральних добрив у країни Європи, Азії та США. Труба “Укртрансхімаміаку” перекачує російську сировину на Одеський припортовий завод, який є кінцевим пунктом аміакопроводу “Тольятті-Горлівка-Одеса”. Тому перед директором стоїть завдання піклуватись про технічний стан і безпечну роботу трубопроводу, нести відповідальність за реалізацію фінансового плану, зв’язки з державними органами, управління ризиками, залучення фінансування, сформувати нову команду “лідерів змін”, здатних забезпечити досягнення цільових операційних і фінансових показників.

 

Для виконання таких завдань претендент на посаду мусить мати вищу освіту, а ще краще – диплом МВА та знання англійської та інших мов. Серед основних кваліфікаційних вимог є здатність управляти змінами, орієнтація на результат, комунікація, ділові та лідерські навички в команді. Досвід роботи на керівних посадах у великих виробничих компаніях не менше 5 років, успішний керівний досвід управління в компаніях з чисельністю понад 200 працівників, знання принципів корпоративного управління, бюджетування та стратегічного планування та бездоганна ділова репутація становлять основні професійні вимоги до кандидатів.

 

Конкурсна пропозиція, якою претендент мав би вразити членів Номінаційного комітету, шаблонна. У ній мусить бути висвітлена поточна ситуація і проблеми підприємства та галузі, шляхи вирішення проблем підприємства та перспективи його розвитку. Окремо – конкурентні переваги претендента. Вочевидь, для декого з кандидатів конкурентною перевагою може стати й наявність іноземного громадянства, тому переможець конкурсного відбору мусить іще до моменту укладення з ним контракту отримати паспорт українця.

 

Обов’язки директора підприємства з 15 червня 2016 року виконує Віктор Полозов. За даними ЗМІ, таке ж прізвище та ініціали має депутат Черкаської облради, голова правління АТ “АЛВІГО”, яке розташоване у Таллінні ( Естонія) й орієнтоване на діяльність у хімічній і нафтохімічній промисловостях. За словами Віктора Полозова, цьогорічний дохід “Укртрансхімаміаку” становитиме 3 млрд грн. Із них держава отримає 1 млрд рентної плати і 590 млн податків. Іще 900 млн грн. за свої послуги отримає ОПЗ. Собівартість продукції оцінена у 450 млн грн, а на реконструкцію і розвиток залишитися усього 60 млн грн.

 

“У мене є бачення, як це підприємство має працювати, що можна зробити з підприємством. Можна збільшити перекачування аміаку за гарної якості та культури виробництва. Але для того, щоб підприємство стало технічно хорошим, потрібні інвестиції. Сьогодні з технічної точки зору є що змінювати на підприємстві”, – непрямо підтверджує готовність поборотися за крісло повноправного директора Віктор Полозов. При цьому він заздалегідь відхрестився від можливих покровителів:

 

“Кононенко мене не призначав і зі мною не спілкувався. Ми з ним не знайомі”.

Залишити коментар