МОДА НА БПП

Артур Корсунь
середа, 14 Вересень 2016, 14:04
0
З 2014 року Олексій Савченко очолює Федерацію самбо України /sambo.net.ua

Комісія з питань вищого корпусу державної служби визначила переможця конкурсу на посаду голови Миколаївської обласної державної адміністрації. Гідним стати губернатором названо народного депутата Олексія Савченка.

Рішення комісії є підставою для підготовки указу президента про призначення на посаду, який, за законом “Про державну службу”, має підготувати Кабінет Міністрів. Раніше ж рішення про губернаторство приймали виключно в Адміністрації президента. Власне, й саме проведення відбору кандидата на голову ОДА – новина в історії українського державного управління. “Кадри” аналізують його перебіг.

Відбір нового губернатора президент Петро Порошенко оголосив у серпні, через два місяці після відставки з посади голови Миколаївської ОДА Вадима Мерікова. До участі в конкурсі зголосилися 36 кандидатів. Пройти тести на перевірку знання Конституції України, законодавства про державну службу, антикорупційного законодавства та спеціального законодавства Комісія з питань вищого корпусу державної служби дозволила 31 претендентові. Сито першого випробування подолали лише 18 учасників. Юрій Антощенко, Володимир Савін, Олександр Сивачок, Олександр Кожев, Олександр Ващенко, Володимир Муха, Микола Ленюк, Сергій Заблоцький, Микола Ляшенко, Гордій Білов, Василь Гуржий, Леонід Черних і Василь Поліщук уже 12 вересня 2016 року зійшли з дистанції, а Олександр Болтянський, Артем Ващиленко, Кирил Горбуров, Олег Джеджулей, Віктор Заїчко, Андрій Злобін, Віталій Іляшенко, Олена Кравченко, Алла Лобода, Олексій Мірошниченко, Тамара Новікова, Руслан Панчишин, Микола Піддвірний, Ірина Підпала, В’ячеслав Савицький, Олексій Савченко, Валерій Стопник і Максим Шебанов наступного дня розв’язували ситуаційні завдання. Члени комісії перевіряли знання основних адміністративно-територіальних та соціально-економічних характеристик і потенціалу Миколаївської області, розуміння бюджетного законодавства і вміння приймати ефективні рішення.

Серед головних претендентів на посаду представники громадськості Миколаївщини бачили колишнього депутата міськради Олександра Болтянського, який працював заступником Миколи Романчука – попередника Вадима Мерікова, якого усунули з посади віце-губернатора за хабарництво. Називалося також прізвище В’ячеслава Савицького, одного з організаторів “Миколаївського народного ополчення”, яке успішно протистояло проявам сепаратизму 2014 року. Та найвірогіднішою була кандидатура народного депутата від БПП, заступника голови комітету з питань бюджету Олексія Савченка. Його буцім на посаду просувають колишній генпрокурор Віталій Ярема і начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей.

“Губернатор – це політична посада людини президента в області. Тому кандидат має бути на 100 відсотків лояльним до того, хто його призначає своїм указом. І хоч зараз ця посада лежить у категорії державної служби, президент призначить тільки свою людину. Чужому нам не місце”, – ексклюзивно прокоментував “Кадрам” експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Останнє випробування – співбесіда – тривало до пізнього вечора 13 вересня. Члени Комісії з питань вищого корпусу державної служби з’ясовували, чи володіють претенденти лідерськими навичками, вмінням здійснювати ефективну комунікацію, наскільки вони принципові та вимогливі під час прийняття рішень і чи готові працювати в стресових ситуаціях. В Олексія Савченка цих чеснот виявилося найбільше.

Зрештою, не чеснотами єдиними. Загальна сума сукупного доходу за 2015 рік переможця кадрового конкурсу склала майже 41,5 млн грн., і за цим показником Олексій Савченко є одним із найбагатших народних обранців. До того ж, за декларацією, він має у володінні дві земельні ділянки під 37 тис. квадратних метрів і два десятки квартир. На Олексія Савченка зареєстрований VW Touareg 2015 р. в. і 241,248 млн. грн. у банківських вкладах і цінних паперах. До слова, на все майно народний депутат витрачає понад 800 тис. грн. на рік.

Професійну кар’єру Олексій Савченко починав у Головному управлінні МВС України у місті Києві, де з 1994-го по 2003-ій дослужився до посади заступника начальника управління. Далі став на стежку банкіра. У 2005-2005 рр. очолював управління безпеки й був заступником голови правління банку “Персональний Комп’ютер” (згодом “Родовід”). Наступні два роки керував ПАТ “Азія Універсал Банк”, потім іще чотири – ПАТ “ПАРТНЕР-БАНК”. Після 2010-го очолював Наглядову раду ПАТ “КОНВЕРСБАНК” і управляв “Авант-Банком”.

Як бачимо, керівного досвіду в Олексія Савченка достатньо. Тим не менше, комісія визначилася із резервним кандидатом. Артем Ващиленко, виконавчий директор Миколаївського регіонального центру підтримки бізнесу, отримав річне право бути призначеним головою Миколаївської ОДА у разі, якщо переможець конкурсу з поважних причин не зможе її займати.

Якщо президент підпише указ про призначення Олексія Савченка керівником облдержадміністрації, чиновник мусить скласти мандат. До слова, активність депутата-Савченка під куполом Верховної Ради посередня. За даними письмової реєстрації, 48-й номер у списку “Блоку Петра Порошенка” пропустив 56% пленарних засідань Верховної Ради. То ж В’ячеслав Бонь, який після відставки Вадима Мерікова виконує обов’язки губернатора, може готуватися до передачі посади.

 

Залишити коментар