Народних депутатів не візьмуть у конкурсну комісію

Артур Корсунь
п’ятниця, 01 Липень 2016, 16:56
0
Правозахисник, координатор проектів Freedom House в Україні Зорян Кісь (у центрі) обиратиме членів конкурсної комісії від громадськості, які мають визначити нового головного архітектора Києва /facebook.com

29 липня 2016 року назвуть прізвища представників громадських об’єднань до складу конкурсної комісії, які екзаменуватимуть претендентів на заміщення вакантної посади директора департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації. Подавати документи можна вже від завтра й до 16 липня включно.

Відбір членів конкурсної комісії – це перший етап конкурсного відбору головного архітектора столиці. Вимоги до претендентів визначені Порядком обрання представників громадських об’єднань до складу конкурсних комісій з відбору осіб на зайняття посад державної служби, затвердженим наказом Національного агентства України з питань державної служби від 12 квітня 2016 року № 76 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30 травня 2016 року за № 786/28916.

Своїх кандидатів для включення до складу конкурсної комісії мають право висувати громадські об’єднання, які володіють статусом юридичної особи, зареєстровані понад рік тому і з того часу провадять статутну діяльність у сфері розвитку державної служби, державного управління або управління людськими ресурсами, сприяють упровадженню принципів належного врядування. Вимоги до кандидатів значно ширші.

Так, окрім громадянства України, володіння державною мовою та вищою освітою за освітнім ступенем магістра, претендент має пропрацювати не менше семи років, три з яких – на посадах державної служби та/або в органах місцевого самоврядування чи на керівних посадах в організаціях, установах і на підприємствах незалежно від організаційно-правової форми та форми власності. При цьому він мав би володіти фаховими знаннями у сфері державної служби, державного управління (у тому числі у сфері містобудування та архітектури) або управління людськими ресурсами, аби гідно представляти інтереси суспільства та забезпечувати політично неупереджену та професійну роботу конкурсної комісії.

Звичайно, у комісію не візьмуть людину, яка визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною, має непогашену чи незняту в установленому законом порядку судимість за вчинення злочину, за вироком суду позбавлена права обіймати посади чи визнана винною у вчиненні корупційного правопорушення, піддавалася адміністративному стягненню за корупційне правопорушення протягом останнього року, є державним службовцем або посадовою особою місцевого самоврядування, є членом політичної партії, є народним депутатом України або депутатом місцевої ради. Усі ці заборони накладає Закон “Про державну службу”, за вимогами якого тепер відбиратимуть головного архітектора Києва.

Для участі у відборі до складу конкурсної комісії громадське об’єднання має подати:

  • підписану керівником громадського об’єднання заяву;
  • підписані керівником і скріплені печаткою (у разі наявності) копії: виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, статуту;
  • інформацію, документи та інші матеріали, які підтверджують досвід роботи у сфері розвитку державної служби, державного управління (у тому числі у сфері містобудування та архітектури) або управління людськими ресурсами, сприяння упровадженню принципів належного врядування щонайменше за останні 12 місяців.

Документи, які громадські об’єднання подають щодо кандидата:

  • рішення керівного органу (для громадського об’єднання) про висування кандидата до складу конкурсної комісії;
  • заява кандидата про згоду на участь у роботі конкурсної комісії та згода на обробку персональних даних відповідно до законодавства;
  • копії паспорта громадянина України кандидата та документа про освіту;
  • автобіографія кандидата, у якій зазначені прізвище, ім’я та по батькові (у разі наявності), число, місяць, рік народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи, громадську діяльність (у тому числі на виборних посадах), членство у політичних партіях (у тому числі в минулому), відомості про наявність чи відсутність судимості, контактний номер телефону та адреса електронної пошти;
  • мотиваційний лист кандидата, у якому зазначені особисті підстави для участі в роботі конкурсної комісії, а також адреса електронної пошти для надсилання повідомлень державним органом.

Представників громадськості у конкурсну комісію з обрання головного архітектора столиці обиратиме іще одна комісія. Своїм кандидатом до неї Антикорупційна рада при міському голові Києва висунула координатора проектів Freedom House в Україні Зоряна Кіся.

Залишити коментар