“Схема проста: інвестуєш у політичний проект – отримуєш міністерство – качаєш бабло”

Артур Корсун
середа, 27 Квітень 2016, 12:37
0
Партнер компанії Talent Advisors Роман Бондар підбирав кандидатури керівників найбільших держпідприємств /uacrisis.org

Партнер компанії Talent Advisors Роман Бондар, який безпосередньо відбирав кандидатури керівників найбільших державних компаній, зокрема Войцеха Бальчуна (ПАТ “Українська залізниця”, Ігоря Смелянського (УДППШ “Укрпошта”) та Жан-Андре Барбозу (ДП “Завод “Електроважмаш”), каже, що кожне державне підприємство знаходиться в орбіті інтересів різних паразитуючих сил, які, за дивним збігом обставин, практично повністю представлені в парламенті або незримо кружляють поруч.

“Вони є прямо зацікавленими в саботажі та дискредитації процесу призначення нових лідерів. Адже прозорість і ефективність, встановлені з приходом високоморальних керівників, повністю руйнують стан справ і відпрацьовані схеми”, – вважає Роман Бондар.

За його словами, відпрацьована схема встановлення контролю за держпідприємством така: зацікавлена особа інвестує у політичний проект, вливає гроші у виборчу кампанію й отримує місця в парламенті. Після цього вкладається у формування коаліції й за квотою отримує міністерство чи цілий блок. Наступний крок – розсадити на посади лояльних працівників, так званих “мавпочок”. Після цього в руках зацікавленої особи опиняється мандат на держпідприємства, які входять в орбіту відповідальності міністерства. Остання фаза – призначити інших “мавпочок у менеджмент і викачувати з держпідприємства гроші, забезпечуючи повернення інвестицій.

“Величину прибутковості інвестованого капіталу оцінити не можу, але за відчуттями – тисячі відсотків. Не дивно, що коли піднімається питання призначення ефективних керівників, то випадає важлива умова для отримання вигоди від всієї цієї затії – підконтрольність держпідприємств. Звідси і опір – призначення нових лідерів руйнують бізнес-модель”, – вважає Роман Бондар.

Він радить якнайшвидше призначити призначати переможців кадрових конкурсів.

Треба відсікати спроби блокування і дати можливість проявити себе. Поки деякі найбільші підприємства остаточно не впали на коліна.

Як писали “Кадри“, Кабінет Міністрів 20 квітня 2016 року затвердив Войцеха Бальчуна на посаді голови правління ПАТ “Українська залізниця” та Ігоря Смелянського гендиректором УДППЗ “Укрпошта”.

Залишити коментар