Коли хліб не всьому голова

понеділок, 22 Лютий 2016, 13:22
• Артур Корсун
0
  • Велика годівниця

З моменту оголошення конкурсу на посаду голови правління ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” минув рік. Проте уряд досі не призначив керівника національного оператора зернового ринку.

Керівник Державної продовольчо-зернової корпорації обраний, хоч і з другої спроби. Кадровий конкурс Мінагрополітики оголосило 12 лютого 2015 року. Проте після голосування 14 квітня конкурсна комісія вирішила перезапустити відбір, оскільки змогла визначити тільки одного кандидата при мінімально необхідних двох. За фінальним відбором переможця конкурсу у вересні можна було спостерігати у відкритому режимі через трансляцію в інтернеті.

Загалом на конкурс надійшло 45 заяв. До етапу захисту конкурсних пропозицій дійшли 37 претендентів. Членами постійно діючої конкурсної комісії Мінагрополітики стали представники відомих аудиторських та рекрутингових компаній MCG recruiting, BakerTilly, AgriPersonnel. До складу Комітету з призначень керівників особливо важливих для економіки підприємств, окрім членів Уряду запрошені глави представництв в Україні Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації (IFC), президент Київської школи економіки. Вони розглядали кандидатури чиновника Мінагрополітики Олександра Григоровича, екс-глави відділу логістики компанії-попередника ДПЗКУ “Хліб України” Гайка Арушаняна, глави Агрофонду Андрія Радченка,  зернотрейдера Дениса Полежаєва та Бориса Приходька, в.о. керівника підприємства із травня 2015 року. Останнього й назвали майбутнім очільником корпорації.

У конкурсі на посаду голови правління ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація” брали участь кілька одіозних особистостей. Наприклад, екс-керівник підприємства Олександр Лавринчук, якого запідозрили у шпигунстві на користь китайських партнерів корпорації. І коли члени кадрової комісії запропонували претендентам  пройти добровільне комп’ютерне тестування на детекторі брехні, Лавринчук відмовився.

Натомість екс-главі корпорації Валерію Томіленку поборотися за крісло керівника  ДПЗКУ завадив… кукурудзяний контракт. Іще 2014 року, перебуваючи на переговорах в Китаї, він підписав додаткову угоду до Генерального договору з китайською корпорацією ССЕС. За нею, зерно контрактували за ціною внутрішнього ринку України, а не ціною китайської товарної біржі, яка за рахунок дотації вища за світову. І хоч цю умову прибрали, авторитет екс-керівника ДПЗКУ залишився підірваним. У квітні Мінагрополітики виніс догану Валерію Томіленку за перевищення посадових повноважень при підписанні документів з китайською стороною і звільнив його з посади.

У Мінагрополітики Бориса Приходька підтримують на самій верхівці. “Комітет мав з кого обирати, адже фіналістами стали дійсно професійні топ-менеджери з великим управлінським та антикризовим досвідом. Крім трьох етапів конкурсного відбору вони додатково пройшли тестування на благонадійність. Отже, я впевнений, що державний зернотрейдер нарешті отримає гідного керівника. Зі свого боку готове всебічно сприяти його продуктивній роботі та буде пильно контролювати виконання стратегії розвитку корпорації”, – прокоментував Олексій Павленко результати відбору.

Затвердити Бориса Приходька на посаді  має  Кабінет Міністрів України. І хоч з моменту номінації минуло майже півроку, уряд не поспішає з остаточним рішенням. Можливо, вагання пов’язані з невідворотним перетасуванням міністерських портфелів?

Чим же тим часом керуватиме Борис Приходько?

ДПЗКУ входить до ТОП-100 найбільших державних підприємств України. За перші 6 місяців 2015 р. корпорація отримала чистий прибуток у розмірі 1 349 млн грн. В 2014 р. підприємство зафіксувало чистий збиток у розмірі 1 365 млн грн.

Компанія  виконує відразу кілька функції – зберігання, переробка, перевалка та експорту зернових. Це вертикально-інтегрований оператор зернового ринку з національною мережею зернових елеваторів загальною потужністю 3,8 млн тонн, двома портовими терміналами в Одесі та Миколаєві, загальною потужністю перевалки 2,4 млн тонн та зерновими переробними підприємствами із загальною потужністю 531 тис. тонн борошна, 31 тис. тонн круп та 163 тис. тонн комбікормів щорічно. Компанія входить до п’ятірки найбільших експортерів зернових в Україні.

Проте з півсотні елеваторів у доброму стані тільки десяток, решта потребують модернізації. Тим часом з уст керівників Мінагрополітики чи не щотижня лунають наміри виставити близько 400 агропідприємств на тотальну приватизацію. Якщо цим планам судилося збутися, Борис Приходько увійде в історію як розпорядник ліквідації Державної продовольчо-зернової корпорації.

Залишити коментар

Матеріали по темі
Чернявський очолив ДПКЗУ
середа, 04 Грудень 2019, 05:46