Найбільше скандалів зібрав конкурсний відбір директора “Укрспирту”

понеділок, 15 Лютий 2016, 12:13
Лазарь Германович
0
  • Кому дозволять приватизувати "Укрспирт"?

До складу державного монополіста на ринку етилового спирту входять 76 спиртзаводів, та наразі нікому ним керувати. Конкурс на заміщення посади керівника цієї компанії оголошувався тричі. І навіть після засідання Номінаційного комітету, який мав би поставити крапку в директорській епопеї, питання залишається відкритим.

Із рішенням щодо кандидата вагаються і в уряді. Упродовж 2015 року міністерська кадрова комісія розглянула пропозиції кількох десятків претендентів на посаду гендиректора. Наприкінці року навіть визначили чотирьох фіналістів, проте в уряді плекають власні плани на “Укрспирт”. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк готовий виставити “Укрспирт” на продаж у рамках масштабної програми приватизації держмайна. А Міністерство фінансів пропонує і зовсім ліквідувати держмонополіста.

Отож, чому не вдалося обрати керівника для держпідприємства?

Нагадаємо, як це було.

Міністерство аграрної політики і продовольства почало кадрові перегони в «Укрспирті» в грудні 2014 року. Тоді Державна фіскальна служба запідозрила  голову “Укрспирту” Михайла Лабутіна в розтраті 172,5 млн грн та спробі ухилення від сплати податку на додану вартість у сумі 28,2 млн грн. Лабутін, появу якого в “Укрспирті” режиму Віктора Януковича вважають пов’язаною  з інтересами нардепа Юрія Іванющенка, неопосередковано підтвердив закиди, бо втік і досі перебуває у розшуку.

Сам конкурс на посаду директора ДП “Укрспирт” Міністерство аграрної політики та продовольства України оголосило  28 січня 2015 року. На попередньому конкурсі у міністерстві визначили двох претендентів: Анатолія  Далибожика та Ніну Гаркаву. Але проти призначення будь-кого з цих кандидатів виступив трудовий колектив “Укрспирту”. Причина – обидва претенденти приховали, що мали проблеми із законом.  Протест представників трудового колективу під стінами профільного міністерства мав неочікуваний ефект  – 6 квітня результати конкурсу анулювали.

Проте і друга спроба обрати директора “Укрспирту” успіху не мала. 11 вересня конкурсна комісія затвердила п’ятьох кандидатів на посаду голови держпідприємства. Ними стали виконувач обов’язків Роман Іванюк, юрист Григорій Трипульський, фінансист Ростислав Чайківський. Анатолій Далибожик і Ніна Гаркава таки переконали членів Номінаційного комітету, що порушені кримінальні справи проти них – не перешкода керувати спиртовим монополістом і теж увійшли до складу ключових претендентів. Перед майбутнім очільником держпідприємства ставили дві основні задачі. Перша – забезпечити якісну операційну діяльність “Укрспирту”, що в результаті дасть прибутковість і підвищить вартість підприємства. Друга – приватизація “Укрспирту” на найбільш вигідних для країни умовах.

Усе йшло до рішення Номінаційного комітету. Та його засідання переносили двічі. Хоч вимоги урядової постанови №777 чітко говорять: подати прем’єру кандидатуру керівника повинні були через тиждень після оголошення рішення конкурсної комісії. На перше засідання Номінаційний комітет зібрався не 28 вересня, а аж 6 жовтня. Засідання відстрочили на прохання міністра Олексія Павленка. Проте його фаворит у гендиректорських перегонах Роман Іванюк просто на засіданні відкликав свою кандидатуру. Більше того, виконувач обов’язки гендиректора попросив відставку. “Коли державне підприємство має комусь підпорядковуватися, то той, кому воно підпорядковується, має взяти відповідальність за цю компанію. А конкурси наразі – це ширма для того, щоб зняти із себе відповідальність”, – заявив Іванюк після звільнення. Решта кандидатів гідного враження на членів комітету не справили.

Третій відбір, оголошений Мінагрополітики 16 листопада, проводила конкурсна комісія зі співробітників Мінагрополітики та представників відомих рекрутингових та консалтингових компаній: Alexander Hughes, ARTE Business Group, rabota.ua. Зупинилися на кандидатурах Костянтина Бурковського, Григорія Трипульського, Анатолія Далибожика та Сергія Блескуна. Подейкують, що найвищі шанси мають Анатолій Далибожик та Григорій Трипульський. І поки всі чекають на чергове засідання Номінаційного комітету Кабінету міністрів, підприємством керує заступник голови підприємства Сергій Блескун.

Як учинить Номінаційний комітет цього разу? Чи вибере нарешті керівника підприємству, чи зважиться попросити оголосити новий “чесний і прозорий” конкурс? Поки в уряді вагаються, який варіант відповіді обрати, “Укрспирт” залишається однією з найбільш проблемних і корумпованих державних структур в агросекторі.

Залишити коментар