Вакантну посаду директора “Електроважмашу” знову виставили на конкурс

Артур Корсунь
понеділок, 13 Травень 2019, 12:27
0
Керівник заводу "Електроважмаш" Дмитро Костюк має підтримку голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної / vecherniy.kharkov.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України оголосило черговий конкурсний відбір на посаду керівника держпідприємства “Завод” Електроважмаш”. Це харківське підприємство виготовляє складну машинобудівну продукцію, зокрема тягове електрообладнання для залізничного та міського транспорту. Проте з літа 2015 року не має постійного керівника.

Новий відбір відбудеться 31 травня 2019 року. Від кандидатів вимагається досвід не менше трьох років роботи керівником нижчого рівня, володіння принципами корпоративного управління, бюджетування, стратегічного планування, знання основ економіки і менеджменту, а також дипломатична мудрість, порядність і відповідальність.

Претендент також має підготувати конкурсну пропозицію з трьох розділів: про поточну ситуація, проблеми підприємства та галузі; про шляхи вирішення проблем підприємства і перспективи його розвитку; про конкурентні переваги кандидата.

Перший конкурс на посаду керівника “Електроважмашу” був оголошений восени 2015 року. Тоді заводом кермував Дмитро Костюк, який у статусі першого заступника виконував обов’язки відстороненого за результатами перевірки директора Володимира Глушакова. У відборі взяли участь 38 кандидатів. Дмитро Костюк був серед п’яти фіналістів, серед яких у квітні 2016 року Номінаційний комітет вибрав переможця конкурсу – Жана-Андре Барбозу – інженера з громадянством Франції та Мексики, який той момент був віце-президентом і регіональним директором по Центральній та Східній Європі французької промислової групи Areva, яка опікується розробкою та виробництвом обладнання для атомної й альтернативної енергетики.

Проте сісти у крісло директора “Електроважмашу” Барбоза не зумів. На відміну від Войцеха Бальчуна та Ігоря Смілянського, яких Кабінет Міністрів тоді ж незволікаючи затвердив на посадах керівників “Укрзалізниці” та “Укрпошти” як переможців конкурсів, переговори Міністерства економічного розвитку і торгівлі з іноземним фахівцем щодо призначення та умов контракту тривали близько трьох місяців. Зрештою, Барбоза прийняв пропозицію від іншого роботодавця у приватному секторі.

Надалі керівництво МЕРТ кілька разів анонсувало нові відбори керівника “Електроважмашу”, та до оголошення конкурсу справа не доходила. Кабінет Міністрів кілька разів переформатував Номінаційного комітету.

У листопаді 2016 року до його складу ввели додаткових представників  уряду і збільшили кількість незалежних експертів: до керівників Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінфіну, Мінагропроду і Мінінфраструктури долучилися віце-прем’єр Володимир Кістіон, віце-прем’єр – глава Мінрегіонбуду Геннадій Зубко, міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко та міністр юстиції Павло Петренко, а кількість незалежних недержавних експертів з правом дорадчого голосу зросла з п’яти до восьми. У Номінаційному комітеті також з’явився незалежний експерт – фахівець із підбору персоналу, який входив до комісії з конкурсного відбору відповідного підприємства. Проте перше засідання оновленого Номінаційного комітету відбулося аж через рік. Жодного конкурсу з відбору керівників “Електроважмашу”, “Укрхімтрансаміаку”, Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК), Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) та “Укрспирту”, перелік яких затвердили на засіданні, проведено не було.

У березні 2018 року з ініціативи міністра економіки Степана Кубіва Номінаційний комітет знову переформатовано: із 18 осіб його скоротили до восьми. Оголошення конкурсу на вакантну посаду керівника “Електроважмашу” знову довелося чекати аж цілий рік. Тим часом керівництво заводу й досі перебуває у руках першого заступника директора Дмитра Костюка.

Залишити коментар