Між прокурорами, адвокатами і пенсіонерами: Верховна Рада не може визначитися зі своїм аудитором НАБУ

Денис Іванов
понеділок, 03 Липень 2017, 10:29
0
Професор Олександра Яновська обирала директора Національного антикорупційного бюро України й подалася на конкурс на посаду аудитора / hromadskeradio.org

Відбір представника Верховної Ради до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України триває вже півроку. На відміну від членів Кабінету Міністрів, депутати ніяк не дійдуть згоди щодо кандидатури. І не лише під куполом Верховної Ради, а й на засіданнях парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції.

Після того, як народні депутати провалили відбір аудитора 21 березня 2017 року, профільний комітет 5 квітня оголосив новий конкурс. За місяць до профільного комітету надійшло близько десятка заявок.

Серед кандидатів є учасники попередніх відборів.

Зокрема, член ради керуючих Асоціації британських слідчих Найджел Браун, кандидатуру якого народні депутатати відхилили як висуванця Адміністрації президента, цього разу отримав лист-рекомендацію фракції “Блок Петра Порошенка”.

Бореться за посаду й колишній федеральний прокурор прокуратури північного округу Каліфорнії Марта Борщ, відома за справою ув’язненого у США екс-прем’єр-міністра України Павла Лазаренка.

Громадське об’єднання “Реанімаційний пакет реформ” також висунуло кандидатуру іспанського прокурора Карлоса Кастресани, колишнього комісара ОНН із питань боротьби з уникнення покарань у Гватемалі.

Кандидаткою від українських правозахисників є учасниця відбору аудитора від Кабінету Міністрів та конкурсантка на посаду судді Верховного Суду Олександра Яновська, доктор юридичних наук, професор кафедри правосуддя Київського Національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Вона також є експертом Ради Європи та інших міжнародних організацій, суддею Європейського суду з прав людини, членом Науково-консультативної ради Національної асоціації адвокатів України та головою кваліфікаційної палати Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Також громадськість висунула кандидатури адвокатів Сергія Гончаренка (віце-президент Спілки адвокатів України, завідувач кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України) та Аркадія Бущенка (виконавчий директор Української Гельсінської  спілки  з прав людини, учасник відбору на посаду судді Верховного Суду).

Подали документи прокурор прокуратури Святошинського району міста Києва Євгеній Дудко та пенсіонер Валерій Небога, який без успіху брав участь у конкурсах на посади директора, керівника Управління інформаційно-аналітичних систем та технологій, детектива і старшого детектива кримінальної лабораторії НАБУ та аудитора від Кабінету Міністрів.

Розгляд кандидатур на засіданні парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції двічі зривався. Вочевидь, одностайної думки серед народних депутатів немає, і це гальмує початок роботи аудиторів, які до кінця 2017 року мають провести ревізію діяльності НАБУ. Результати аудиту, нагадаємо, можуть стати підставою для зміни керівництва Бюро.

Наразі комісія зовнішнього контролю сформована на третину – наприкінці травня лише Кабінет Міністрів обрав своїм представником Михайла Буроменського, професора кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського університету ім. Тараса Шевченка. Імена кандидатів від президента України досі залишаються таємницею.

Залишити коментар