Буроменський наглядатиме за НАБУ

Артур Корсунь
понеділок, 29 Травень 2017, 06:37
0
У 2009-2012 роках Михайло Буроменський працював суддею Європейського суду з прав людини / pravda.com.ua

Михайло Буроменський переміг у конкурсі на посаду аудитора діяльності Національного антикорупційного бюро, оголошеного Кабінетом Міністрів.

Урядовці проголосували за професора кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського університету ім. Тараса Шевченка на позачерговому засіданні ввечері минулої п’ятниці. Планували заслухати іще двох кандидатів, які на момент проведення співбесід перебували за кордоном. Секретаріат Кабміну встановив відеозв’язок лише з висуванцем “Реанімаційного пакету реформ” Карлосом Кастресану. Максим Гольдарб став єдиним кандидатом, почути якого урядовці не змогли. Проте вибір зробили – на користь 60-річного Михайла Буроменського.

Аудитор НАБУ від Кабміну закінчив Харківський юридичний інститут (1981, нині – Національний університет “Юридична академія імені Ярослава Мудрого”). У рідному університеті викладав до 2015-го, зараз, окрім кафедри міжнародного права у КНУ, очолює Інститут прикладних гуманітарних досліджень. Був правовим експертом Ради Європи, Європейського Союзу, управлінь Верховного Комісара ООН з прав людини та у справах біженців, Світового Банку, Програми розвитку ООН та ін. У 2009-2012 роках працював суддею Європейського суду з прав людини. Прізвище Буроменського також можна знайти серед авторів законіопроектів “Про біженців”, “Про засади запобігання та протидії корупції”, “Про благодійну діяльність та благодійні організації”. Входить до Конституційної асамблеї України.

Вибір Кабінету Міністрів прокоментував народний депутат Мустафа Найєм. Він зауважив, що Михайло Буроменський не володіє досвідом розслідування корупційних злочинів.

“Згідно з меморандумом із МВФ, аудитор НАБУ повинен мати досвід розслідування корупційних злочинів поза Україною. У пана Буроменського такого досвіду не було ніде – ні в Україні, ні за її межами”, – зазначив Найєм.

Перший аудит НАБУ очікується ще цього року. Президент і Верховна Рада своїх аудиторів іще не визначили.

Як писали “Кадри”, обирати члена комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України Кабінет Міністрів почав у березні 2017 року.

Залишити коментар