Аудитора НАБУ від Кабміну обиратимуть із десятьох кандидатів

Артур Корсунь
вівторок, 18 Квітень 2017, 11:30
0
Колишній федеральний прокурор прокуратури північного округу Каліфорнії Марта Борщ, відома за справою ув’язненого у США екс-прем’єр-міністра Павла Лазаренка, змагатиметься за посаду аудитора Національного антикорупційного бюро / nv.ua

На посаду члена комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України від Кабінету Міністрів подано 10 кандидатур.

Кандидатуру колишнього генерального прокурора Кіпру Петроса Клерідеса висунули громадські організації “Автомайдан Київ”, “Антикорупційний комітет Майдану” та громадська спілка “Гідність”.

Професора кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка Миколу Хавронюка бачать на посаді громадська організація “Разом проти корупції”.

Громадська організація “Рух за розвиток міста Запоріжжя” висунула кандидатуру голови Віктора Острянського, який безуспішно брав участь у конкурсі на зайняття керівних посад до Державного бюро розслідувань.

Свого голову – Максима Гольдарба, колишнього директора департаменту внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міністерства оборони України – на посаду пропонує також ГО “Публічний аудит”.

Аналогічне висунення провела ГО “Всеукраїнський центр протидії корупції та сприяння правоохоронним органам “Антикорупційна прокуратура”, яка запропонувала свого голову Павла Комірчого.

Трьох прокурорів запропонувала коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ”. Це колишній федеральний прокурор прокуратури північного округу Каліфорнії Марта Борщ, відома за справою ув’язненого у США екс-прем’єр-міністра Павла Лазаренка. Пару їй складає іспанський прокурор Карлос Кастресана, який запроторив за ґрати 150 впливових корупціонерів Гватемали на чолі з екс-президентом Альфонсо Портільо. Італійський прокурор Джованні Кесслер зараз очолює Європейське  управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ), яке розслідує всі випадки зловживання коштами Євросоюзу. Він також входив до конкурсної комісії, яка обирала директора НАБУ.

Кандидатуру заступника генерального інспектора США Роберта Сторча пропонує Американська асоціація юристів “Ініціатива з верховенства права”.

Сам себе висунув і Валерій Небога, який свого часу змагався за посаду керівника управління інформаційно-аналітичних систем та технологій НАБУ.

Відбір трьох аудиторів триває вже місяць. По одному членові у комісію делегують президент, Кабмін і Верховна Рада. Претенденти мають володіти значним досвідом роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях, необхідними знаннями та навичками для проведення аудиту, а також бездоганною діловою репутацією.

Боротьба за посади в комісії аудиторів точитиметься запекла. Свідченням цього є провалене голосування за висуванців від Верховної Ради. Народні депутати обирали між Робертом Сторчем, якого запропонував профільний комітет парламенту, і членом ради керуючих Асоціації британських слідчих Найджелом Брауном, кандидатура якого з’явилася з подачі Адміністрації президента. Після кількагодинних суперечок народні депутати відхилили обидві пропозиції.

Посади аудиторів важитимуть дуже багато. Адже їхній негативний висновок щодо діяльності НАБУ або про неналежне виконання обов’язків є підставою для звільнення директора НАБУ.

Залишити коментар