Незавершене призначення Зуєва

Володимир Охотний
п’ятниця, 07 Жовтень 2016, 18:24
0
Обраний Номінаційним комітетом керівник ДП НЕК "Укренерго" Сергій Зуєв поступатися своєю перемогою не збирається / facebook.com

Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика наступного тижня викличуть у Верховну Раду. Депутати хочуть заслухати його пояснення з приводу блокування призначення на посаду директора ДП НЕК “Укренерго” переможця кадрового конкурсу Сергія Зуєва. “Кадри” з’ясовують, чому переможець конкурсу досі не став керівником.

“Для затвердження нового очільника енергетичної компанії на засіданні Кабінету Міністрів наразі не вистачає лише візи міністра, якому підпорядковане “Укренерго”. Цей підпис повинен поставити саме Ігор Насалик”, – повідомив в ексклюзивному коментарі “Кадрам” народний депутат Віталій Купрій.

Та парламентарі не перші, хто квапить міністра. Минулого місяця прем’єр-міністр Володимир Гройсман просто на засіданні уряду зробив зауваження своєму підлеглому щодо затримки призначення Сергія Зуєва.

Посиленій увазі політиків до теми призначення директора ДП НЕК “Укренерго” передували понад чотири місяці, що минули з часу оголошення прізвища переможця відкритого кадрового конкурсу.

Наприкінці травня Міністерство економічного розвитку і торгівлі, яке обирає керівників стратегічних для країни держпідприємств, назвало кандидатуру Сергія Зуєва кращою серед 30 претендентів на посаду директора НЕК “Укренерго”. Переможець конкурсу на момент його проведення був віце-президентом казахського офісу американської енергетичної компанії AES Corporation.

Як відбувся відбір. Спочатку комісія, яка опрацювала конкурсні пропозиції всіх претендентів, звузила коло здобувачів до п’яти осіб. Міненерговугілля у комісії представляли директор департаменту корпоративних і майнових відносин Олександр Білан і помічник міністра Володимир Колесник, Міністерство економічного розвитку і торгівлі – радник міністра Сергій Гайда. Головний спеціаліст юридичного департаменту МЕРТ Юлія Данчик була секретарем кадрової комісії, а головував у ній директор HR-компанії “Hudson” Олексій Юрченко.

Кандидатури п’яти фіналістів розглядав Комітет із призначень керівників особливо важливих для економіки. Із десяти членів Номінаційного комітету голосували семеро. Це перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, міністр енергетики Ігор Насалик, міністр інфраструктури Володимир Омелян. Міністрів юстиції та аграрної політики і продовольства заміняли перший заступник Оксана Маркарова та Микола Осійчук. Із незалежних членів участь у засіданні комітету взяли  бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шеремета та голова регіонального представництва IFC в Україні та Білорусі Руфат Алімарданов. Під час голосування лише Ігор Насалик висловився проти призначення Сергія Зуєва. Як пояснив згодом міністр, не влаштувало те, що кандидат презентував свою програма по каналу дальнього зв’язку з Амстердаму і перед тим  працював із російськими фірмами.

Заперечення Ігоря Насалика на рішення Номінаційного комітету не вплинуло. Проте призначенню Сергія Зуєва завадив суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Володимир Келеберда. Прізвище цього служителя Феміди міністр юстиції Павло Петренко називав найяскравішим прикладом суддівського свавілля. Саме суддя Келеберда навесні 2016 року зупинив відбір директора ДП “Укрспирт”, заборонивши конкурсній комісії вчиняти будь-які дії і вносити до реєстру зміни, пов’язані з призначенням. Після серії оскаржень цього рішення Номінаційний комітет завершив конкурс без визначення переможця.

Не знаючи про рішення судді Келеберди, переможець конкурсу звільнився з AES Corporation. Але про працевлаштуватися в “Укренерго” й мова не заходила. Міністерство економічного розвитку і торгівлі сподівалося розблокувати призначення через суд. А ближче до осінньої сесії парламенту питанням Зуєва зацікавилися народні депутати. Спочатку Віталій Купрій заявою про кримінальне правопорушення повідомив Генпрокурора Юрія Луценко про дії міністра Ігоря Насалика, судді Володимира Келеберди та в.о. прокурора Криму Петра Коваленка, які перешкоджають призначенню переможця конкурсу на посаду директора держпідприємства. А згодом Сергій Лещенко заявив про відкриття проти Сергія Зуєва кримінального провадження: прокуратура Криму закинула йому державну зраду.

Проблематичність призначення Сергія Зуєва на посаду вже істотно підірвала довіру до самої ідеї проведення відборів керівників стратегічно важливих для економіки держпідприємств. Тому або депутати витиснуть з Ігоря Насалика візу на поданні, або ж Сергій Зуєв відмовиться від посади, й конкурс доведеться перезапускати, як це трапилося із відбором на посаду керівника ДП “Завод “Електроважмаш”. Та обраний Номінаційним комітетом керівник ДП НЕК “Укренерго” поступатися своєю перемогою не збирається.

Залишити коментар