На Миколаївську облдержадміністрацію чекає потрійний кадровий конкурс

Маргарита Замкова
середа, 22 Червень 2016, 12:16
0
До призначення на посаду голови Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков провадив діяльність громадського та партійного активіста /mk.gov.ua

Після візиту на Миколаївщину президента Петра Порошенка 15 червня 2016 року голова Миколаївської обласної державної адміністрації Вадим Меріков написав заяву про відставку. І хоч указ про його звільнення на президентському сайті не з’явився і через тиждень, посаду губернатора вже фактично поділили, ігноруючи вимогу Закону “Про державну службу” проводити кадровий конкурс.  “Кадри” розбиралися, хто претендує на місце Мерікова.

Затримання, втеча, повернення із каяттям першого заступника голови ОДА Миколи Романчука були топовою темою в українському інформаційному просторі кілька днів. В ситуацію втрутився президент і під час візиту в область прозоро натякнув, що керівництво області має піти у відставку.

Сам Вадим Меріков теж зреагував – суто по-чиновницьки. Тільки-но затримали Романчука, як керівник області відсторонив свого  першого заступника, заплямованого підозрою у хабарництві. Але цією жертвою губернатор не обмежився. Спершу він показово оголосив переатестацію чиновників облдержадміністрації. Потім заявив, що перед законом всі рівні – чи то заступник губернатора, чи то голова Доманівської районної адміністрації. І керівник останньої Василь Іванченко миттєво розпізнав натяк і подав у відставку.

Мало не на кожному кроці повторюючи сакральне “очищення влади”, губернатор Вадим Меріков навіть призначив конкурс на заміщення посади свого першого заступника. Здавалося, що він втримається на чолі ОДА. Та в президентській адміністрації були іншої думки: губернатор та місцеві силовики мусили докласти більше зусиль для протидії корупції в області. Цілком можливо, як зауважує миколаївський політолог Федір Левченко, останньою краплею для миколаївського губернатора стало не стільки затримання заступника Романчука, скільки скандал із депутатом облради від БПП Федором Барною. Як відомо, журналіст сфотографував його переписку з людиною на прізвисько “Мультик”, яка, як підозрюють, є кримінальним авторитетом на Миколаївщині. З повідомлень Барни “Мультик” дізнається про позитивне голосування за відвід гірської ділянки та піщаного родовища на його користь. Барну пов’язують із Меріковим, зокрема, саме цього депутата губернатор увів до складу комісії з проведення відкритих конкурсів із відбору керівників комунальних підприємств. Зауважимо, що 90% членів цієї комісії – безпосередні підлеглі самого Мерікова.

Отже, хто такий Вадим Меріков? Народився він 23 лютого 1976 року в с. Мішково-Погорілове Жовтневого району Миколаївської області. Закінчив Миколаївський державний університет імені В. О. Сухомлинського за фахом “викладач фізкультури”. Майстер спорту України, заслужений тренер з боксу. Пізніше закінчив Одеський національний університет ім. I. I. Мечникова за фахом “правознавство”. Працював спортивним тренером, пізніше очолював ЗАТ “Сігма-спорт”. У 2005 році став депутатом міської ради від Блоку Юлії Тимошенко. У 2010 році опинився у команді Арсенія Яценюка – очолив Миколаївську обласну організацію “Фронту Змін” та список партії до облради.

На виборах до Верховної Ради 2012 року очолював передвиборний штаб об’єднаної опозиції в Миколаївській області. Мандат народного депутата отримав після того, як звільнилося місце у списку після призначення Арсенія Яценюка прем’єр-міністром. На позачергових президентських виборах очолив виборчий штаб Юлії Тимошенко в Миколаївській області. Рідний брат Артур Меріков очолює миколаївську обласну поліцію. Не виключено, що він теж приєднається до когорти звільнених.

Головою Миколаївської обласної державної адміністрації став 28 липня 2014 року. До речі, на посаді він замінив Миколу Романчука. Подейкують, що Вадим Меріков одразу ж запропонував попереднику стати його першим заступником. Той погодився лише за місяць.

Зауважимо, що місцева громада зверталася до президента не призначати Вадима Мерікова головою ОДА. Йому закидали співпрацю з Партією регіонів у перші дні після Майдану, а також зловживання у сфері землевідведення. Окрім того, Вадима Мерікова називали кон’юнктурником – мовляв, змінює політичне забарвлення залежно від того, хто при владі. Вочевидь, губернатор надто заважав комусь. У серпні 2014 року Служба безпеки України затримала групу осіб, які готували замах на Мерікова та його сім’ю.

Поки відставка Вадима Мерікова офіційно не оформлена, та імена претендентів на його місце вже зринають. Зокрема, найчастіше називають прізвище народного депутата від БПП Давида Макар’яна. Народився він у 1984 року, за освітою – менеджер-економіст. Очолював обласну організацію партії “УДАР” Віталія Кличка. До того, як зайнятися політикою, працював генеральним директором компанії “Гранд-Авто”, володіє у Миколаєві фітнес-клубом. Як зазначають місцеві ЗМІ, Макар’ян їздить у дорогому авто “Мазератті”. Йому також закидають причетність до незаконного відчуження гуртожитків разом із мешканцями на користь нардепа-олігарха Вадима Новинського. Прихильники теорії змов знайшли зв’язок Макар’яна із Романчуком: фірма “ЕЛК-Буд”, яка фігурує у справі затриманого заступника Мерікова, була зареєстрована чотири місяці тому зі статутним капіталом усього 10 тисяч гривень на невістку нині покійного Семена Аксендлера, близького друга Макар’яна. Компанія буцім створювалася для того, аби реалізувати операцію з відставкою керівництва Миколаївської ОДА.

Іще один можливий претендент на посаду Мерікова – Андрій Вадатурський, народний депутат від БПП і член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Це син мільйонера та власника аграрного холдингу “Нібулон” Олексія Вадатурського, близького друга президента. Нещодавній допис Андрія Вадатурського на власній сторінці у Фейсбук містить навіть перші заходи, які мав би здійснити майбутній губернатор області.

Як можливого претендента на посаду миколаївський політолог Федір Левченко також називає Юрія Бірюкова, який нещодавно очолив Миколаївську парторганізацію БПП. Сам Бірюков у лютому категорично заперечував претензії на губернаторство, наголошуючи на браку вищої освіти. Іншому кандидату – колишньому заступнику губернатора Одещини Саші Боровику – заважає громадянство однієї з країн ЄС. А з ним, як відомо, перебувати на державній службі заборонено.

До речі, саме Законом “Про державну службу” голову обласної держадміністрації тепер призначають після проведення кадрового конкурсу. Наразі обов’язки губернатора виконує в.о. першого заступника В’ячеслав Бонь. На ньому також лежить ділянка роботи, яку Ольга Янишевська – заступниця голови ОДА перебуває у декретній відпустці. Тож на Миколаївську облдержадміністрацію чекає потрійний кадровий конкурс.

Залишити коментар