Коваля звільнили за розкрадені “кіотські” гроші

Лазарь Германович
четвер, 14 Квітень 2016, 12:48
0
Уже колишній керівник ДП "Українські екологічні інвестиції" Олексій Коваль виявився палким прихильником зимового відпочинку у Швейцарії/facebook.com

Міністерство екології та природних ресурсів України звільнило в.о. директора ДП “Українські екологічні інвестиції” Олексія Коваля за грубе порушення трудових обов’язків. Цьому передувала комплексна перевірка діяльності компанії та службове розслідування Національного агентства України з питань державної служби. Тепер же матеріали перевірки передано в Національне антикорупційне бюро України.

Ідеться про освоєння грошей, які Україна отримала в рамках виконання зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Компанія “Українські екологічні інвестиції” мала до лютого 2016 року закупити через тендери 377 тис LED-світильників для шкіл Києва та ще восьми областей. Сума покупки мала скласти 1 млрд грн. Але тендер скасували. Після його оголошення Антимонопольний комітет України отримав десять скарг від ТОВ “Телекомунікаційні технології”з Одесе, яке скаржилося на дискримінаційні умови участі, прописані організаторами для обмеження конкуренції. Коли у справу втрутилося НАБУ, з’ясувалося, що представники “Укрекоінвесту” зловживали службовим становищем та діяли у змові із службовими особами Міністерства екології. І тим самим, як кажуть слідчі, вчинили замах на розтрату коштів на загальну суму понад 480 млн грн. – на користь маловідомого ТОВ “Агротехбуд”.

Винними в неефективному використанні “кіотських грошей” громадськість уважає трьох чиновників.

“Директор департаменту кліматичної політики міністерства екології Владислав Вежнін раніше відав готельним напрямком бізнесу “Ukrainian Hotels” у складі корпорації “Астрон Україна” Юрія Кирилова, – повідомляє журналіст Юрій Ніколов на своїй сторінці у Фейсбук. – Кирилов у 2000-х роках намагався розвивати виробництво енергозберігаючих лампочок””Газотрон Люкс” (ТМ Lummax, завод у Рівне) за кредитні кошти банку “Надра”. Однак під час кризи 2008 року цей бізнес зруйнувався.
За даними ЗМІ, саме на “Астрон-Україна” Кирилова у 2000-х роках виводились активи ліквідованої фірми “Торгівля і інвестиції”. Вона раніше називалась “Торговий дім” і була заснована Миколою Мартиненком у 1990-х роках. Кирилов був у “Торговому домі” головою наглядової ради. Компанія займалась поставкою російського ядерного палива для українських АЕС.
Також Кирилова і Мартиненка пов’язувала спільна кар’єра ще з радянських часів. За даними газети “2000”, вони разом працювали на заводі Антонова і працювали у Київському міськкомі комсомолу.
У свою чергу нині Мартиненко вважається одним з найвпливовіших політичних партнерів Арсенія Яценюка. У груді він склав депутатський мандат, будучи членом фракції і партії “Народний Фронт”. Відставка відбулась після звинувачень Мартиненка у хабарництві з боку швейцарської прокуратури. Однак досі йому жоден правоохоронний орган офіційних звинувачень не висунув”.

Виконувача обов’язків міністра екології та природних ресурсів України Сергія Курикіна Кабмін звільнив у січні. Тим же розпорядженням позбутися посад мали Владислав Вежнін та Олексій Коваль. Директор департаменту кліматичної політики міністерства Владислав Вежнін досі перебуває на лікарняному.

 

Залишити коментар

Матеріали по темі
Дипломний захист Олексія Кудрявцева
четвер, 29 Листопад 2018, 04:24