Столичні активісти творчо захистили речовий доказ в антикорупційній справі

Маргарита Замкова
вівторок, 14 Серпень 2018, 18:30
0

Культурний проект “Речовий доказ” нещодавно відкрився в арт-просторі на вул. Рейтарській, 8Б у Києві, замінивши відомий Educatorium.

Проект існує у форматі сквоту. Простір підтримують волонтери та активісти: митці, правники, футбольні вболівальники та учасники бойових дій на Сході України. Громада самоорганізувалася з єдиною метою – захистити історичну будівлю з унікальною архітектурою царської доби від незаконної забудови.

“У нас є великий досвід громадських протистоянь. Серед нас є юристи, журналісти-розслідувачі, чимало волонтерів, які відгукнулись на наш заклик захистити будівлю. Серед них і кияни, які тут виросли, і вони вирішили нам допомогти”, – розповів ініціатор проекту Назарій Кравченко.

photo_2018-08-14_16-52-25

За словами Кравченка, назву проекту обрали не випадково: на саму будівлю накладений арешт за вказівкою генерального прокурора. Правоохоронці підозрюють, що історичну споруду на Рейтарській було відчужено з комунальної власності незаконним шляхом. Отже, будинок є речовим доказом у антикорупційній справі. До того ж, він розташований в охоронній зоні ЮНЕСКО.

photo_2018-08-14_16-54-33

Доки тривають перемовини із власниками щодо подальшої долі будівлі загалом та арт-просторів, які там знаходяться, зокрема всім відомі “Локація” та галерея “Дукат”, волонтери продовжують проводити мистецькі заходи.

photo_2018-08-14_16-56-20

Відвідувачі можуть побачити твори друкованої графіки сучасних українських авторів.

Вражає, як громадяни різних професій та роду занять ефективно співпрацюють та за лічені дні створюють цілком життєздатні проекти, як-от виставки сучасного мистецтва. Показово, що для цього їм не знадобились ані багаточисельний апарат супроводу, ані фантастичні бюджети. Це знову підтверджує, що за відсутності бюрократичної машини можна працювати набагато ефективніше і з користю для суспільства.

Залишити коментар