Посвідчення про вільне володіння українською коштує під 2000 гривень

Артур Корсунь
понеділок, 04 Вересень 2017, 11:01
0
Вільне володіння державною мовою є однією із основних вимог до осіб, які претендують на вступ на державну службу / ukrinform.ua

Вільне володіння державною мовою є однією із загальних вимог до осіб, які претендують на вступ на державну службу. За нормами статті 25 Закону “Про державну службу”, особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, має подати посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою.

Отримати таке посвідення можна на підставі атестації за Стандартом української мови для державних службовців, який підготували науковці Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Але ті хто володіє документом державного зразка про загальну середню освіту з оцінкою за вивчення української мови “5” (до 2000 року) чи не менше 10 балів (після 2000 року), або ж дипломом про вищу освіту з оцінкою “відмінно” за вивчення української мови у відповідному додатку та власники дипломів бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями “українська мова та література”, “іноземна мова”, “філологія” можуть отримати посвідчення без атестації. Проте – не безкоштовно, адже кожен уповноважений вищий навчальний заклад має право встановлювати платню за виготовлення бланка посвідчення.

Вищих навчальних закладів, що мають ліцензію на освітню діяльність з підготовки магістрів за спеціальністю “Публічне управління та адміністрування” галузі знань “Публічне управління та адміністрування” у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, визначено понад сотню.

yaayapava

 

У кожному навчальному закладі визначили окремі дні для атестації. Саме ж випробування можна пройти або індивідуально, або ж у складі невеликої групи. Від цього й різняться ціни за послугу.

Так, у Вінницькому національному аграрному університеті участь в атестації щодо вільного володіння державною мовою обійдеться у 500 грн., а виготовлення посвідчення – 20 грн.

Такі ж ціни на послугу і в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса, який зараз квартирує у Вінниці. Проте за індивідуальну атестацію, на відміну від групової, доведеться заплатити вже 900 грн. Проте вдвічі дорожче обійдеться індивідуальна атестація у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки в Луцьку – 1960 грн. Зрештою, порівняно недешево пройти випробування на знання державної мови і в групі з п’яти осіб – 1210 грн.  Виготовлення посвідчення при цьому обійдеться у 35 грн.

Більш демократичні ціни у Дніпрі. Університет митної справи та фінансів тут встановив єдину ціну за проведення атестації та видачу посвідчення – 540 грн. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара – 560 грн. А от у Дніпропетровському державному аграрно-економічному університеті за такі послуги доведеться заплатити 420 грн. Маріупольський державний університет оцінив свої послуги в 415 грн, проте за виготовлення посвідчення стягується плата у 15 грн. Така ж ціна у Сумському державному університеті. А от Донецький державний університет управління у Маріуполі встановив ціну у 600 грн.

За 1000 грн. проводить атестацію щодо вільного володіння державною мовою приватний вищий навчальний заклад “Краматорський економіко-гуманітарний інститут”. Оформлення посвідчення обійдеться у 70 грн. Вартість послуг у Донецькому національному технічному університеті (м. Покровськ) сягає 1500 грн, натомість отримати посвідчення можна на безоплатній основі. У Донбаському інституті техніки та менеджменту (м. Краматорськ) пройти атестацію можна за 500 грн, а підготовка до неї на спеціальних курсах обійдеться держслужбовцю в 700 грн.

Записатися на тижневий інтенсивний курс з української мови обсягом 30 годин можна і в Інституті післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Львівського національного університету імені Івана Франка. Вартість такої підготовки коштує 1050 грн, а сама атестація обійдеться у 640 грн.  Лише трохи дорожче доведеться заплатити за атестацію у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка – 657 грн. Натомість в Одеському національному політехнічному університеті вартість послуг з проведення атестації становить 530 грн.

В Українській інженерно-педагогічній академії (м. Харків та м. Бахмут Донецької обл.) проведення атестації та видачі посвідчення коштує 630 грн.

У Житомирському державному технологічному університеті – 285 грн. Це – один із найдешевших варіантів проходження атестації. Херсонський національний технічний університет править за таку послугу 315 грн.

Перелік закладів, які проводять атестацію за Стандартом української мови для державних службовців:

Вінниця

Дніпро

Кривий Ріг

  • Державний вищий навчальний заклад “Криворізький національний університет”
  • Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського
  • Криворізький економічний інститут Державного вищого навчального закладу

Маріуполь

Краматорськ

Житомир

Запоріжжя

Луганськ

Львів

Миколаїв

Одеса

Полтава

Рівне

Суми

Тернопіль

Харків

Херсон

Хмельницький

Черкаси

Київ

 

Комментарии закрыты.