Генеральні директорати: вищі зарплати і нові штати

Артур Корсунь
вівторок, 29 Серпень 2017, 12:04
0
Чисельність держслужбовців під час комплексної реформи державного управління зросте на тисячу осіб /glavcom.ua

Генеральні директорати сформують нову когорту держслужбовців – чисельну й високооплачувану.

Аби реалізувати цю реформу державного управління, яку вже охрестили “комплексною”, Кабінет Міністрів постановив своєму Секретаріату, міністерствам аграрної політики та продовольства, фінансів, енергетики та вугільної промисловості, культури, освіти і науки, юстиції, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, інфраструктури та соціальної політики, Державному агентству з питань електронного урядування, Національному агентству з питань державної служби припинити набір держслужбовців на вакантні посади, повноваження за якими будуть передані до утворених у 2017 році директоратів, генеральних департаментів та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Наступного ж року міністерства та відомства мають скоротити чисельність працівників не менше, ніж на 5% від сформованого на 1 січня 2017 року штату. За орієнтир керівники апаратів центральних органів виконавчої влади матимуть тимчасову граничну чисельність працівників:

trer

Як же кількісно зміниться чисельність держслужбовців під час комплексної реформи державного управління?

Директорат у Мінагрополітики матиме 22 посади, у Мінінфраструктури — 33, у Мінкультури — 44, у Мін’юсті — 60, у Міненерговугіллі — 63, у МОН — 77, у Мінсоцполітики — 88, у Мінфіні — 98. У Національному агентству з питань державної служби створять 11 посад для реформаторів, у Державному агентстві з питань електронного урядування — 20. Найбільше – на 180 посад – зросте штат Секретаріату Кабінету Міністрів.

Окремо реформуватимуться міністерства охорони здоров’я та регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. У МОЗ заплановано додати 55 посад, проте тимчасово з 1 січня до 1 липня 2018 року додатковий штат налічуватиме 133 особи. У цей же період додатковий штат у Мінрегіоні становитиме 250 посад, а потім граничну чисельність обмежать до 70 посад.

Посадові оклади фахівців з питань реформ розділили на три категорії.

Генеральний директор директорату міністерства та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, директор генерального департаменту отримуватиме 9570 грн.

Оклад керівника експертної групи у складі директорату міністерства, генерального департаменту, керівника відділу у складі департаменту, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції становитиме 6900 грн.

Державному експерту директорату міністерства, генерального департаменту, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції платитимуть 6000 грн.

Проте до окладу фахівцям із питань реформ додаватимуть чималі щомісячної надбавки за виконання особливо важливої роботи. Для державного секретаря Кабінету Міністрів, державного секретаря міністерства та керівника державного органу доплата становитиме 55 тис. грн. На 1 тис. грн. менше платитимуть надбавку першому заступнику державного секретаря і заступнику керівника державного органу. Винагорода завиконання особливо важливої роботи для генерального директора директорату, директора генерального департаменту, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції визначена у розмірі 53 тис. грн. Керівникам експертних груп директоратів доплачуватимуть 45 тис. грн., а державним експертам – по 35 тис. грн.

Порівняно із заробітками держслужбовців решти підрозділів, працівники директоратів отримуватимуть у рази більше:

trer2

Аби оплатити такі зарплати, уряд залучив фінансову допомогу Представництва ЄС в Україні – 90 млн євро бюджетної підтримки та 14 млн євро в рамках технічної допомоги на реформу держуправління.

До кінця 2017 року планують відібрати на конкурсах не менше тисячі нових чиновників.

Залишити коментар