В Україні з’явиться посвідчення про атестацію з державної мови

Артур Корсунь
вівторок, 09 Травень 2017, 12:59
0
Олексій Савченко під час конкурсного відбору керівника Миколаївської облдержадміністрації у трьох абзацах презентації зробив близько 40 помилок / expres.ua

Учасники кадрових відборів на посади державної служби з 1 травня 2017 року мають документально довести вільне володіння державною мовою.

Норму про атестацію з  української мови закладено у Закон “Про державну службу”, який набув чинності у травні 2016-го. За майже рік з того часу Кабінет Міністрів затвердив порядок проведення такої атестації.

Право організовувати та проводити атестацію отримали атестаційні комісії, персональний склад яких не може перевищувати чотирьох осіб. Діятимуть вони в уповноважених вищих навчальних закладах, які здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю “публічне управління та адміністрування”, мають відповідну кафедру української мови і достатню кількість професорсько-викладацького складу для формування атестаційної комісії. Перелік внз наразі не визначений.

Атестаційні сесії відбуватимуться у разі потреби, але не рідше разу на місяць. Рішення про видання посвідчення про вільне володіння державною мовою атестаційна комісія ухвалюватиме за результатами оцінки письмового й усного етапів атестації. Перше випробування впродовж 60 хвилин включатиме тестування та письмовий переказ тексту з фахових питань. На атестацію в усній формі відведено 120 хвилин, під час яких кандидат має пройти ділову розмову за визначеним сценарієм та підготувати повідомлення-презентацію на встановлену атестаційною комісією тему.

Посвідчення дієтиме безстроково. За словами члена комісії з питань вищого корпусу державної служби Володимира Купрія, атестація буде платною, у кілька сотень гривень, щоби внз мали з чого покрити витрати на роботу атестаційної комісії, підготовку і друк матеріалів, папір, канцелярію, виготовлення посвідчень.

Платитимуть не всі. Безкоштовно посвідчення про вільне володіння державною мовою можуть отримати особи, які мають документ державного зразка про загальну середню освіту з оцінкою за вивчення української мови “5” (до 2000 року) чи не менше 10 балів (після 2000 року). Таке ж посвідчення видаватимуть тим, хто має диплом про вищу освіту з оцінкою “відмінно” за вивчення української мови у з відповідному додатку. Безкоштовні посвідчення можуть отримати й власники дипломів бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями “українська мова та література”, “іноземна мова”, “філологія”. Аби отримати посвідчення, особа має звернутися в уповноважений вищий навчальний заклад із заявою та копіями документа про відповідний рівень освіти та додатка до нього.

“Пред’являти посвідчення про вільне володіння  володіння державною мовою кандидати на посади мають лише в конкурсах, які оголошені після 1 травня 2017 року. Щодо учасників конкурсів, оголошених раніше, норма про атестацію не діє”, – уточнив “Кадрам” Володимир Купрій.

Не застосовується норма про атестацію з державної мови й чиновників, які вже при посадах. Проте – лише до наступного кадрового відбору.

Залишити коментар