Міністр Петренко готовий перезапустити конкурс з обрання керівництва НАЗК

Артур Корсунь
понеділок, 10 Квітень 2017, 12:34
0
Керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції визнає, що не сформувалося як колектив однодумців / unian.ua

Збої системи прийому електронних декларацій, через які декларанти не могли внести дані про свій майновий стан, знову актуалізували розмови про оновлення керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розкритикував очільницю НАЗК Наталію Корчак за нездатність організувати роботу сервісу.

“Я вам раджу просто зібратися всім сьогодні та написати заяви про відставку”, – звернувся прем’єр до членів агентства.

При цьому Володимир Гройсман нагадав, що Наталія Корчак отримує зарпалату у 101 тисячу гривень на місяць.

“Вам треба гроші, візьміть гроші, хочете не з цим сервером працювати, то купіть новий. У вас є 27 мільйонів. Вам треба 50 млн? – дамо 50 млн, 100? – буде 100 мільйонів. Але дайте нормальне функціонування системи”, – наголосив прем’єр-міністр.

Але у відставку ніхто подавати не збирається. Наталія Корчак повідомила, що готова піти з посади лише після проведення незалежного аудиту діяльності її відомства.

“За моїми спостереженнями, ніхто в НАЗК не буде писати заяви про відставку. “Перезавантаження” Агентства потребуватиме досить тривалого часу, можливо, навіть декількох місяців, протягом якого НАЗК буде недієздатним. Навряд чи це покращить роботу реєстру декларацій, чи підвищить ефективність їх перевірки”, – зазначив член НАЗК Руслан Рябошапка, який в агентстві опікується питаннями антикорупційної політики та запобігання конфлікту інтересів. Він проте не проти переобрання керівництва.

“Агентство потребує швидких і кардинальних внутрішніх перемін. На мою думку, є очевидним, що керівник антикорупційного відомства вичерпала свій потенціал на цій посаді. Нездатність сформувати колектив однодумців всередині Агентства, відсутність належних комунікацій з колегами з інших державних органів, з громадянським суспільством, з іноземними партнерами, втрата контролю над внутрішніми процесами в Агентстві, призвели до напіврозвалу відомства”, – заявив Рябошапка.

Позицію свого колеги підтримав  іще один член НАЗК Руслан Радецький. Та ухвалити рішення про відставку керівного складу НАЗК не може жоден чиновник – закон визначає агентство як незалежний орган, членів якого призначає на посади Кабінетом Міністрів терміном на чотири роки за результатами конкурсу. Звільнити ж члена НАЗК можна у разі призначення або обрання на іншу посаду, досягнення 65-річного віку, неможливості виконувати повноваження за станом здоров’я,  набрання законної сили обвинувального вироку суду щодо нього, припинення ним громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України, подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням, відмови від прийняття присяги державного службовця, смерті.

Вихід із ситуації запропонувало Міністерство юстиції, підготувавши законодавчі зміни щодо діяльності НАЗК.

“Ми прибираємо колективну безвідповідальність у системі НАЗК. Ми пропонуємо перезапустити конкурс, призначити нового керівника і уповноважених у цей орган”, – повідомив міністр Павло Петренко.

У разі ухвалення змін до закону, Кабмін зможе звільнити керівництво НАЗК і призначити виконуючого обов’язки голови та оголосити новий конкурс. Проте тимчасовий керівник може затриматися на посаді й довше трьох місяців, відведених на проведення кадрового відбору, якщо врахувати тривалі процедури обрання.

Як писали “Кадри”, Наталію Корчак обрали головою НАЗК на два роки.

 

Залишити коментар