Омелян узявся за команду Амеліна

Артур Корсунь
п’ятниця, 13 Січень 2017, 10:04
0
Новий очількик Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс понад 15 років управляв підприємствами сектора транспорту та логістики / uspa.gov.ua

Латвієць Райвіс Вецкаганс призначений виконувачем обов’язків голови Адміністрації морських портів України з 12 січня 2017 року.

Представляти нового керівника трудовому колективу підприємства приїхав особисто міністр інфраструктури Володимир Омелян. Ваги події додав ще й той факт, що в четвер в Одесі, де розташований центральний офіс АМПУ, перебував представницький чиновницький десант на чолі з президентом Петром Порошенком. Під час візиту Володимир Омелян обговорив із главою держави інфраструктурні проекти будівництва доріг та аеропорту й заручився підтримкою в питаннях реформування морської галузі. Власне, саме кадрові рішення міністра інфраструктури стали темою широкої дискусії початку року.

Іще 6 січня нового року Володимир Омелян змінив керівництво Адміністрації морських портів України. Повідомлення про наказ з’явилося 10 січня.

“Незважаючи на неодноразові спроби уряду та Міністерства інфраструктури України нормалізувати діяльність АМПУ, це державне підприємство залишається зразком неефективності, корупції та зловживань. Виникає багато запитань і з приводу керованості АМПУ. Крім того, такого спротиву з боку керівництва підприємства на будь-які пропозиції міністерства щодо впорядкування його роботи не було, мабуть, ніде. Всі наші рішення блокуються або ігноруються. Тому ми змінюємо керівництво АМПУ, що стане першим кроком у масштабній реформі морської галузі”, – пояснив міністр.

На місце Юрія Наконечного, який на час відсторонення від посади Андрія Амеліна виконував обов’язки начальника АМПУ, заступив начальник юридичної служби держпідприємства Сергій Гронський. Йому доручалося забезпечити робочий діалог міністерства з адміністрацією та покласти край зловживанням.

“Керівництво, яке ми наразі змінюємо, виписати собі премії за грудень у розмірі від 700 тис гривень до 1,5 мільйонів гривень на особу. І це тільки офіційні премії. Можна тільки уявити масштаби зловживань на державному підприємстві”, – наголосив міністр інфраструктури.

Як з’ясувалося, начальник Адміністрації морських портів України заробляє 320 тис. грн. щомісяця. Перший заступник Юрій Наконечний ㅡ 280 тис. грн. Заступник начальника із логістики В’ячеслав Вороний та заступник начальника із безпеки Віктор Мигалюк отримують по 260 тис. грн. Стільки ж платили заступнику з фінансів Миколі Полторацькому, якого нещодавно звільнили.

Гронському дали термін до кінця тижня. Далі керівництво АМПУ мав здійснювати Райвіс Вецкаганс – до призначення начальника, обраного на відкритому конкурсі.  За цей час функції Адміністрації морських портів України мала б перебрати новостворена Морська адміністрація з суттєвою оптимізацією структури та персоналу держпідприємства. Головний офіс адміністрації міністр запропонував перенести з Одеси в Київ.

Та колишнє керівництво держпідприємства значно пришвидшила реалізацію планів Володимира Омеляна. Перший заступник голови  Юрій Наконечний подав позов у Приморський районний суд Одеси, і суддя Андрій Бойчук 11 січня зупинив дію наказу міністра. Відповідь Омеляна на такий іще один факт ігнорування його розпоряджень не забарилася.

“Райвіс Вецкаганс має повну свободу дій”, – заявив він на представленні  в.о. начальника  ДП “АМПУ” вже наступного дня.

Новий очількик понад 15 років керував підприємствами сектора транспорту та логістики, пароплавства і фінансових послуг. Обіймав посади віце-президента АТ Latvijas kugnieciba, голови правління найбільшого портового терміналу з обробки насипних і генеральних вантажів у країнах Балтії Rigas Centralais Terminals.

Залишити коментар