За якими критеріями відбирають керівників Держбюро розслідувань

Артур Корсунь
п’ятниця, 18 Листопад 2016, 10:13
0
У повноваження Державного бюро розслідувань входить переслідування високопосадовців за вчинені злочини / zib.com.uа

З 16 листопада 2016 року конкурсна комісія слухає кандидатів на зайняття посад Директора Державного бюро розслідувань, першого заступника та заступника Директора Державного бюро розслідувань.

Претендентів на посаду 50 осіб. Вони пройшли тестування на знання законодавства і загальні здібності. Конкурсна комісія тепер проводить співбесіди з кожним окремо на засіданнях, починаючи з 18:00. За вечір слухають по три кандидати.

Інтервю може тривати до 45 хвилин. За цей час кандидат має презентувати власне бачення діяльності Державного бюро розслідувань, викладене в есе, а також у комп’ютерній презентації. Після цього члени комісії розпитують претендента стосовно його професійного досвіду, знань і якостей.

Співбесіди пройшли вже шестеро кандидатів:

Валерій Березинець, есе;

Валерій Біцюк, есе;

Микола Бортун, есе;

Олександр Буряк, есе;

Ольга Варченко, есе;

Олексій Вац, есе.

Критерії, за якими відбувається оцінювання кандидатів, розділені на чотири групи.

Управлінська компетенція

Тут важливо оцінити, чи розуміє кандидат місце Державного бюро розслідувань  у системі правоохоронних органів України, механізми його функціонування та можливості взаємодії із правоохоронними органами та спецслужбами інших держав. Також претендент на посаду має продемонструвати вільне оперування нормативно-правовими актами і правозастосовною практикою щодо діяльності ДБР та забезпечення прав людини, здатність до системного аналізу причин вчинення кримінальних правопорушень службовими особами, які займають особливо відповідальне становище та протидії цим правопорушенням, володіння іноземним досвідом. Самі ж члени комісії на власний розсуд можуть оцінити оригінальність і сучасність управлінського мислення кандидата.

Організаторські здібності 

На співбесіді кандидат має продемонструвати спроможність ідентифікувати та об’єктивно оцінювати проблеми утворення та функціонування ДБР, уміння чітко формулювати конкретні завдання його організації, знання повноважень його керівників. Власне бачення функціонування ДБР при цьому слід аргументувати. Окремо члени комісії оцінюватимуть організаторські здібності у попередній діяльності, спроможність прогнозувати наслідки своєї управлінської діяльності та вирішення конфліктних ситуацій на посаді.

Особисті та соціальні компетенції

Цю групу компетенцій члени комісії також оцінюватимуть , виходячи з власного досвіду. Кандидат має підтвердити здатність виконувати значні обсяги роботи, аналітичні здібності, самоорганізованість, володіння культурою спілкування, урівноваженість, самоконтроль і впевненість у собі при спілкуванні, вміння у стислий час довести свої погляди. Здатність підвищувати свій фаховий рівень претендент може засвідчити інформацією про результати проходження підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації, стажувань тощо.

Мабуть, найважче членам комісії буде перевірити кандидатів на відповідність антикорупційним критеріям, не маючи власного досвіду протидії корупції.

Зважаючи на невисоку “пропустну здатність” конкурсної комісії, результати співбесід оприлюднять у грудні.

Залишити коментар