Для 41 держкомпанії оберуть наглядачів

Артур Корсунь
понеділок, 14 Листопад 2016, 08:20
0
В уряді наполягають на необхідності замінити чиновників із наглядової ради "Укрзалізниці" на галузевих експертів / chamber.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі, якому доручено опікуватися стратегічно важливими державними підприємствами, розробило порядок створення та функціонування незалежних наглядових рад.

“Розроблені порядки допоможуть створити незалежні органи управління держпідприємствами, які матимуть істотні повноваження та можливість зменшити політичний тиск на керівництво компанії”, – прокоментував перший віце- прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. Він додав, що наглядові ради складатимуться з 5-11 осіб.

Незалежні наглядові ради мають бути створені в державних унітарних підприємствах і господарських товариствах, у статутних капіталах яких 50%+ акцій (часток) належать державі. Іще один критерій – активи, які за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід – 1,5 млрд грн. Тому наглядові ради обов’язково створять у 41 держкомпанії, включаючи “Нафтогаз України”, “Укрпошта”, “Укргідроенерго”, “Укренерго”, “Міжнародний аеропорт “Бориспіль”. Також оновиться наглядова рада ПАТ “Українська залізниця”, про що нещодавно заявив голова уряду Володимир Гройсман. В інших унітарних компаніях та господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради визначатиме орган управління.

На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада із більшістю незалежних членів,  наглядову раду не переобиратимуть.

Незалежних членів наглядових рад обиратиме Комітет із призначень при Мінекономрозвитку. Він також погоджуватиме кандидатури представників держави, яких відбиратимуть суб’єкти управління державних компаній.

nras1

Незалежні наглядові ради будуть формувати стратегію розвитку державних компаній, призначати менеджмент, оцінювати його роботу та обирати незалежного аудитора для проведення перевірки.

Залишити коментар