Як депутати під Адміністрацію президента закон міняли

Маргарита Замкова
понеділок, 03 Жовтень 2016, 11:52
0
З приходом до керівництва Адміністрацією президента Ігоря Райніна (ліворуч) посадові обов’язки та вимоги до претендентів на посади голів місцевих державних адміністрацій прописали окремим документом / radiosvoboda.org

Профільний комітет Верховної Ради рекомендував до другого читання законопроект №4370-1 “Про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби”. Деякі його положення скасовують відкриті конкурсні відбори керівників місцевих органів влади.

Зокрема, після внесення відповідних змін до Закону “Про державну службу”, кандидатів на керівників обласних та районних адміністрацій відбиратиме не комісія з питань вищого корпусу державної служби, а спеціально створена комісія при Адміністрації президента. Її члени визначаться з претендентом на посаду й передають його Кабінету Міністрів, яким мав би підготувати формальне подання президентові для призначення.

Рішення щодо законопроекту комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ухвалив на екстреному засіданні 22 вересня,  ініційованому десятком депутатів від фракцій “Блоку Петра Порошенка” та “Народного фронту”. Але ще напередодні експертне середовище висловило протест проти змін до Закону “Про державну службу”.

“Повністю нівелюється конституційна роль Кабміну у призначенні керівників місцевих державних адміністрацій, які, згідно з Конституцією, є підзвітними та підконтрольними органам виконавчої влади вищого рівня. Це прямо суперечить статті 118 Конституції, про що засвідчив і висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Також, це не відповідає логіці розподілу владних повноважень в парламентсько-президентських республіках та загрожує узурпацією влади президентом. При цьому головним вигодонабувачем такої “реформи” буде навіть не президент, в якого ніколи не буде часу займатися кадровими питаннями, особливо на районному рівні, а працівники його Адміністрації”, – заявили в коаліції громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ”.

Громаду фактично позбавляють права обирати місцеву владу, каже консультант у сфері корпоративного управління та управління персоналом, генеральний директор компанії R&C Kyiv Group LLC Жанна Балабанюк.

“У чинному Законі “Про державну службу” прописано, що в комісії, яка обирає голів місцевих адміністрацій, є представники президента, уряду, Верховної Ради та громадськості. Запропонований законопроект виключає з процесу і народних депутатів, і громаду, – зазначила Жанни  Балабанюк у коментарі “Кадрам”. – Маємо наглядну узурпацію влади. І це не додає жодного позитивного ефекту для команди президента”.

На думку експерта, у разі ухвалення законопроекту щодо змін до Закону “Про державну службу” на Україну чекають низка протестів, оскаржень,  позовів до Конституційного Суду та незадоволення від інститутів громадянського суспільства.

“Думаю, не промовчать і наші зарубіжні партнери”, – підсумувала Жанна Балабанюк.

І справді: посол Великої Британії Джудіт Гоф поділяє занепокоєння громадського суспільства щодо законопроекту №4370-1 “Потрібна система контролю і противаг для суспільної довіри до реформи держслужби”, – зазначала дипломат у своєму тріттері.

Так,  Закону “Про державну службу” місцями недосконалий, погоджуються експерти з “Реанімаційного пакету реформ”, зміни вносити треба. Компромісна модель передбачає переведення посад голів районних державних адміністрацій у категорію “Б”, а їх відбір мали би проводити або в комісіях при обласних державних адміністраціях, або спеціальною комісією при Кабінеті Міністрів.

“Це значно спростить порядок добору, в порівнянні із чинним, а також цілком відповідатиме Конституції України”, – вважають експерти.

Проте, попри схвалення профільним комітетом, законопроект №4370-1 у порядку денному пленарного тижня не з’явивcя. Як виявилося, причиною цьому стали зовсім не зауваження експертів.

“Не було голосування – бо не включили в порядок денний законопроект “Про спецконфіскацію”. А це була головна умова надання президенту неконституційних повноважень”, – пояснила народний депутат Альона Шкрум.

На думку керівника відділу адвокації “Реанімаційного пакету реформ” Вадима Миського, є всі ознаки домовленостей між фракціями “Блок Петра Порошенка” та “Народним фронтом”, згідно з якими президентська фракція погоджується голосувати за закон про спецконфіскацію в обмін на голоси за “узурпаційний” проект.

Автором законопроекту №4370-1 є представник президента у парламенті Артур Герасимов. Перше читання проект пройшов у липні 2016 року. Тоді, окрім фракцій “Блок Петра Порошенка” та “Народний фронт”, документ підтримали 27 депутатів з “Опозиційного блоку”.

Як писали “Кадри”, в Адміністрації президента прописати посадові обов’язки та вимоги до претендентів на посади голів місцевих державних адміністрацій.  За ними зараз комісія з питань вищого корпусу державної служби відбирає кандидатів на посади районних та обласних адміністрацій.

Залишити коментар