Відбору директора Національного художнього музею бракує прозорості

Маргарита Замкова
понеділок, 05 Вересень 2016, 10:11
0
Більшість цінних полотен музею перебувають в архівах. Так само прихований від очей громадськості і персональний склад комісії для відбору керівника установи //officiel-online.com

Фонди Національного художнього музею нараховують близько 40 тисяч експонатів. Щоправда, далеко не всі вони доступні для пересічних відвідувачів. Через брак площі більшість цінних полотен перебувають в архівах. Так само прихований від очей громадськості персональний склад конкурсної комісії, яка обиратиме генерального директора музею. Хоч із часу оголошення конкурсу йде вже другий місяць, хто саме розглядатиме конкурсні пропозиції кандидатів – таємниця за сімома печатками.

Музей залишився без директора у квітні 2012 року. Тодішній керівник Анатолій Мельник зі скандалом пішов із посади. Як зазначили у Мінкульті, через те, що не врахував зауважень щодо господарської діяльності. Сам Мельник переконаний, що його покарали за оприлюднення інформації про зникнення картин відомих українських художників.

На вакантне місце тодішній міністр культури Михайло Кулиняк призначив галеристку Тетяну Миронову. Проте це викликало бурхливі протести з боку колективу НХМУ, і керівництво Мінкульту змушене було замінити кандидатуру на Марію Задорожну, яка до того обіймала посаду заступника директора з розвитку. Задорожна пропрацювала до січня 2015 року. Після чого її повноваження тимчасово отримала Юлія Литвинець.

На початку 2016 року набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури”. Це означає, керівники державних та комунальних музеїв призначаються на посаду в результаті відкритих і публічних конкурсних відборів. “Кадри” зауважують, що у випадку з конкурсом в НХМУ закон порушено, адже про яку відкритість йдеться, якщо навіть учасники відбору не знають, хто входить у комісію?

“Із Мінкульту мене про це (персональний склад конкурсної комісії. -“Кадри”) не інформували. Хоча всі мої документи, подані на конкурс, оприлюднили. Учасників конкурсу, на мій погляд, могли б і повідомити про те, хто буде приймати рішення. Якщо Мінкульт позиціонує себе як відкрита інституція, то мало б виставити інформацію на своєму сайті”, – зазначила у коментарі “Кадрам” Юлія Литвинець, яка є однією з трьох учасників відбору.

Зауважимо, що вимоги до обрання членів конкурсної комісії виписані чітко й зрозуміло. Це мають бути незалежні та неупереджені фахівці у сфері культури, публічного та бізнес-адміністрування, представники творчих спілок або міжнародних асоціацій. Але Мінкульт не оприлюднив їхніх прізвищ.

За якими ж критеріями відбиратимуть кандидатів? Окрім вищої освіти, у претендент має володіти стажем роботи у сфері культури не менше трьох років, державною мовою, досвідом роботи на керівних посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності не менше трьох років. Також кандидат має продемонструвати здатність за своїми діловими і моральними якостями, освітнім  і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки.

Окремо виписані допоміжні параметри, які можуть стати конкурентною перевагою кандидата. Це післядипломна освіта у галузі управління, ступінь MBA (Master of Business Administration), MPA (Master of Public Administration), MLA (Master of Liberal Arts), магістра бізнес-адміністрування або магістра державного управління, наукові ступені, володіння іноземними мовами, а також – бездоганна ділова репутація. Трохи дивно, що останній критерій потрапив до переліку допоміжних, а не основних вимог.

Отже, 5 вересня комісія має розглянути заявки трьох кандидатів. Наймолодшим учасником є Артем Глущенко, бізнесмен і політик, співорганізатор політичної партії “Сила Людей”. До своїх 32 років він устиг також побувати у лавах Української народної парті та “Нашої України”. Має спеціальність архітектора та два роки навчання у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури. Працював провідним спеціалістом у відділі реклами та дизайну в КП “Київреклама” при КМДА, був головним архітектором ТОВ “Спецбуд”, директором Благодійного фонду “Богема”.  До останнього часу працює директором ТОВ “Аннтес”. На виборах 2014 року балотувався у Верховну Раду по 96-му округу від партії “Сила людей”, проте набрав усього 0,48% голосів.

Друга кандидатка – 40-річна Юлія Литвинець – майже все життя пропрацювала у Національному художньому музеї. У 26 років стала головним зберігачем музейних фондів, виконує обов’язки директора, входить до керівництва авторитетних мистецьких організацій та виступає як експерт-мистецтвознавець, має чимало наукових праць.

Третій кандидат – 43-річна Наталія Заболотна. Вона теж відома у мистецьких колах, адже протягом семи років очолювала”Український дім”, а останні шість років – “Мистецький арсенал”. Власне, у Наталії Заболотної найбільше досвіду участі в кадрових відборах. Цього літа вона поступилися посадою керівника “Мистецького арсеналу” Олесі Островській-Лютій, програвши всього один голос.  До слова, Наталія Заболотна організатором руху за перейменування міжнародного аеропорту “Бориспіль” на летовище імені Казимира Малевича.

Отож, перед чиїми очима постануть кандидати, зможемо дізнатися лише о 14.00  5 вересня – саме о цій годині мало б розпочатися засідання конкурсної комісії з відбору майбутнього директора Національного художнього музею.

Залишити коментар