Головний зі звільнень: новий заступник Гонтаревої вигнав на вулицю 6,5 тисяч працівників НБУ

Володимир Охотний
п’ятниця, 26 Серпень 2016, 16:54
0
Улітку 2014-го, майже відразу після призначення Валерії Гонтаревої головою НБУ, Роман Борисенко очолив департамент персоналу, а з грудня 2014 року по липень 2015-го входив до складу правління /nv.ua

У голови Національного банку України новий заступник. Правління фінансового регулятора обрало Романа Борисенка на відкритому кадровому конкурсі. Наразі він має статус виконуючого обов’язків, оскільки кандидатуру на посаді має затвердити Рада НБУ, яка ще формується.

Роман Борисенко є фаховим банкіром. Він закінчив Українську академію банківської справи за спеціальністю “Банківська справа” та здобув кваліфікацію економіста. Свою кар’єру розпочав 2001 року в банку “Аваль”, де за 13 років дійшов до посади заступника директора департаменту – начальника управління департаменту персоналу.

У Нацбанку Роман Борисенко відповідатиме за фінансово-адміністративний блок. У НБУ він людина добре знана. Іще влітку 2014-го, майже відразу після призначення головою фінустанови Валерії Гонтаревої, очолив департамент персоналу, а з грудня 2014 року по липень 2015-го входив до складу правління.

“Роман Борисенко приєднався до команди Національного банку на самому початку перебудови НБУ та є одним із лідерів трансформації регулятора у сучасний європейський центральний банк…  Департамент персоналу з ним на чолі досяг значних результатів”, – прокоментувала призначення Валерія Гонтарева.

Досягнення Романа Борисенка дійсно важко не помітити. У стратегії розвитку Нацбанку, спрямованій на реінжиніринг процесів і перехід до сучасних моделей управління із залученням провідних IT-технологій, значне скорочення кількості працівників є однією з базових вимог успіху. Через це із майже 12 тисяч людей, що працювали в НБУ на початку 2014 року, до 2020-го повинні залишитися близько 2 тисяч. Власне, саме під керівництвом Борисенка кадровий департамент скоротив штат співробітників фінансового регулятора зменшився вдвічі. На кінець літа 2016 року у Нацбанку залишилось 5,3 тис. працівників, а 6,5 тисяч вимушені були вийти на пенсію чи податися на біржу праці. Це дозволило НБУ зекономити на заробітній платні близько 7,5 млрд грн.

“За останні два роки Національний банк зазнав значних змін, залишивши у минулому пострадянську модель державного регулятора з роздутим штатом і низькою ефективністю. Вже зроблено чимало: Нацбанк отримав інституційну незалежність, позбувся непрофільних функцій, удосконалив систему прийняття рішень, скоротив рівні ієрархічності й унеможливив прояви корупції”, – зазначає Роман Борисенко.

Дійсно, за цей час ієрархія в НБУ спростилася з одинадцяти до чотирьох рівнів, що прискорило комунікацію всередині фінрегулятора. Також ліквідовано регіональні управління Нацбанку. Та наслідки роботи Борисенка не є лише позитивними. Зокрема, нелегальні пункти обміну валюти, кількість яких на вулицях українських міст за останні два роки зросла неймовірно, є наслідком скорочення співробітників, які здійснювали нагляд за валютним ринком. Така ж ситуація склалася і з наглядом за діяльністю банківських установ, коли співробітники не помічають порушень у роботі комерційних банків. Усе це можна пояснити недосконалістю роботи кадрового департаменту – в НБУ залишаються працювати або непрофесіонали, або обсяг обов’язків, покладених на фахівців, є занадто великим для врізаного скороченням штату.

Також зусиллями департаменту Романа Борисенка без роботи залишилася велика кількість технічних працівників і допоміжного персоналу. На цьому тлі широкого розголосу отримала історія із намаганням керівництва НБУ залучити до співпраці клінінгову компанію. Замість 5 млн грн., які було зекономлено на зарплатах власних прибиральниць, чиновники Нацбанку збиралися заплатити підряднику в десятки разів більше.

“Гонтарева звільнила всіх прибиральниць НБУ, робота яких коштувала відомству 5 млн гривень на рік. Замість них намагалися найняти сторонню фірму, якій збиралися платити… 60 млн грн!!! Навіть провели тендер… Але тільки-но на схему звернули увагу журналісти – тендер тут же скасували”, – повідомив креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань “1 +1” Олександр Дубинський.

У підсумку разом із прибиральницями з будівлі Нацбанку пішли чистота та гігієна, а вбиральні швидко стали схожі на громадські туалети. Та на цьому історія не скінчилась. Після виходу телесюжетів про невдалу оборудку, керівництво Нацбанку почало вимагати в працівників, які спілкувалися із журналістами, пояснень, які потім оберталися доганами. Звісно, ці всі санкції впроваджував департамент персоналу.

Наразі можна прогнозувати, що підвищення Романа Борисенка до посади заступника голови Нацбанку суттєво на роботу регулятора не вплине. У НБУ так само триватимуть масові скорочення, бракуватиме прозорості та бажання сприймати критику. Напевно, саме тому правління Нацбанку й обрало переможцем кадрового конкурсу перевірену людину, яка енергійно працює в рамках визначеної стратегії. А наскільки ефективно – покаже час.

Залишити коментар