МЕРТ змінює директора “Діяпруди” через гірничо-збагачувальний комбінат

Володимир Охотний
четвер, 25 Серпень 2016, 17:45
0
На початку серпня функції "Державної інспекції по якості залізних руд" значно розширилися /stockworld.com.ua

Міністерство економічного розвитку та торгівлі України оголосило конкурсний відбір на посаду генерального директора державного підприємства “Державна інспекція по якості залізних руд” (ДП “Діяпруда”). Це невеличке підприємство розташоване у Кривому Розі. Його штат становить близько 80 співробітників – контролерів продукції збагачення, лаборантів хімічного аналізу та ін. То ж й конкурс на керівника цього ДП мав би пройти непоміченим широким загалом.

“Державна інспекція по якості залізних руд” займається визначенням якісних показників в залізорудній, марганцевій, флюсодоломітній, вугільній сировині та сертифікацією цієї продукції. Довгий час вона співпрацює з гірничозбагачувальними комбінатами “ЄВРАЗ Суха Балка” та “ЮГОК”. Та на початку серпня функції держпідприємства значно розширилися, через що його назва пролунала у гучному скандалі.

МЕРТ підпорядкував інспекції гірничо-збагачувальний комбінат “Укрмеханобр”, який з 2005 року був у оренді Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, що входить до “Метінвест Холдингу”. Для останнього це був болісний удар, бо підприємство забезпечує 90% потреби доменного цеху ММК ім.Ілліча та 40-50% потреби його аглофабрики в руді. В “Метінвесті” зазначили, що раніше комбінат навіть отримав попереднє погодження МЕРТ про продовження терміну ще на 5 років – до 14 липня 2020 року. Тому несподіваний розрив взаємовідносин чиновниками фахового міністерства був розцінений бізнесменами як рейдерське захоплення “Укрмеханобр”. То ж вони звернулися до керівництва країни з проханням втрутитися в ситуацію і винесли проблему на широкий загал.

“З огляду на принципово різний характер діяльності ДП “Діяпруда” і державного НВП “Укрмеханобр”, непорівнянний обсяг активів і існуючий фінансово-економічний стан підприємств, дана дія є абсолютно недоцільною. Проти нього виступають як директор ДП, так і трудові колективи обох підприємств. Очевидно, що передача НПП на баланс “Діяпруди” проводиться в інтересах якихось третіх осіб, які бажають отримати свій зиск з даної схеми”, – йшлося у зверненні “Метінвесту”.

У міністерстві зазначили, що у 2005 році ДП “Укрмеханобр” було передано в оренду без проведення конкурсу, то ж МЕРТ вирішило не подовжувати його. І коли 31 липня поточного року термін дії договору про оренду ГЗК сплинув, комбінат повернули у державну власність, підпорядкувавши його “Діяпруді”.

“Мінекономрозвитку не виключає можливості проведення прозорого конкурсу щодо передачі в оренду або приватизації ДП “Укрмеханобр” у майбутньому. До того часу, ДП “Укрмеханобр” повернеться під контроль держави в особі ДП “Державна інспекція по якості залізних руд”, яке забезпечить безперервність виробничого процесу та виконання соціальних зобов’язань, в тому числі перед трудовим колективом”, – зазначили в уряді.

Цікаво, що теперішній директор “Діяпруди” Михайло Михайленко з таким рішенням міністерства не погодився. Принаймні деякі ЗМІ розповсюдили його листа підписом до першого віце-прем’єра – міністра економічного розвитку та торгівлі Степана Кубіва.

“Враховуючи принципово різний характер діяльності ДП “Діяпруда” і державного науково-виробничого підприємства “Укрмеханобр”, непорівнянний обсяг активів та наявний фінансово-економічний стан підприємства вважаю, що об’єднання ДП “Діяпруда” та державного науково-виробничого підприємства “Укрмеханобр” є недоцільним», – йдеться у листі Михайла Михайленко.

Він також вказує на потреби внести зміни до статуту держпідприємства та створити посаду заступника, що буде відповідальним за збереження майнового комплексу “Укрмеханобру”. Керівник інспекції також інформує міністра про незгоду свого трудового колективу із запланованим об’єднанням двох підприємств.

Можливо, саме через цей лист, а також суттєву зміну фаху “Діяпруди”, якій тепер доведеться керувати роботою значно більшого за себе ГЗК, у МЕРТ вирішили замінити Михайла Михайленка, який очолює інспекцію трохи менше року. Заяви щодо участі у конкурсному відборі приймаються до закінчення робочого дня в міністерстві у п’ятниця 16 вересня. А сам конкурсний відбір на посаду розпочнеться 29 вересня та триватиме по 27 жовтня поточного року.

Та кого міністерство шукає на цю посаду?

Наступний очільник “Державної інспекції по якості залізних руд” повинен мати фахову вищу освіту та не менше 3 років стажу роботи за на керівних посадах. Він повинен володіти принципами корпоративного управління, бюджетування та стратегічного планування й знати перспективи та тенденції розвитку своєї галузі. Звісно, у нього повинні бути знання з основ економіки, менеджменту та маркетингу, лідерські та управлінські навички – загалом усе, що повинен мати будь-який професійний керівник.

На додаток у Мінекономрозвитку хочуть, аби здобувачі відповідали етичному стандарту, були правосвідомими, порядними та бажали служити суспільству. І хоча ці риси знайти серед досвідчених керівників українських держпідприємств складно, достовірно перевірити їхню наявність чи відсутність також не здається можливим.

Окрім професійних та особистих рис, учасники конкурсу на посаду директора ДП “Діяпруда” повинні надати конкурсні пропозиції, які матимуть опис поточної ситуації та проблем підприємства і галузі, шляхи їх розв’язання та конкурентні переваги претендентів. Вірогідно, саме останні й будуть вирішальнім критерієм при обранні майбутнього директора. Але такий підхід зробить результати найпрозорішого кадрового конкурсу занадто суб’єктивними. Та чи не цього домагаються в економічному міністерстві, змінюючи керівника відразу після збільшення ваги раніше непомітної “Державної інспекції по якості залізних руд”!?

Залишити коментар