Дмитро Сергієнко: “Ми не обмежуємо представників трудового колективу у присутності на засіданнях конкурсної комісії”

Дмитро Гамаш
п’ятниця, 01 Липень 2016, 09:30
0
Трансляції засідання конкурсної комісії у Державному управлінні справами планують розширити на всі кадрові конкурси /dus.gov.ua

До сфери відповідальності Державного управління справами входить понад 60 підприємств, установ та організацій з різними напрямками діяльності. Заступник керівника Секретаріату ДУС Дмитро Сергієнко розповів, як шукають керівників підприємств, що забезпечують діяльність президента України.

 

– Основне завдання ДУС –  забезпечення діяльності Президента, а це і авіаперельоти, міжнародні візити та прийом іноземних делегацій. Загалом сфера управління Державного управління справами розповсюджується на заклади охорони здоров’я, культури, санаторно-курортної сфери та підприємства, що працюють у сфері будівництва, – розповідає Дмитро Володимирович.

 

 На яких засадах будується кадрова політика у держкомпаніях, управління якими здійснює Державне управління справами?

 

– Кадрова політика завжди визначала основний зміст управління на підприємстві. Нині назріло питання активізації та підвищення ефективності здійснення реформ українського суспільства та вдосконалення механізму його управління. Щоб забезпечити високий рівень результативності діяльності будь-якого підприємства, необхідно налагодити комунікацію між різними рівнями управління, тому ми як орган управління будуємо взаємодію з формування і підтримки ефективної роботи трудових колективів.  Працюємо над забезпеченням збалансованості оновлення та збереження кількісного та якісного кадрового складу підприємств.

 

Чи створена ефективна система конкурсного добору осіб на керівні посади державних підприємств?

 

– Порядок проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2008 року № 777. На його виконання в Державному управлінні справами створено постійно діючу комісію з проведення конкурсного відбору на посади керівників суб’єктів господарювання, що перебувають в управлінні Державного управління справами.

Окремо відзначу, що в зв’язку із перебуванням у сфері управління Державного управління справами закладів культури, проведення конкурсного відбору на посади керівників таких підприємств відбувається відповідно до вимог Закону “Про культуру”. Зокрема, триває конкурсний відбір на посаду генерального директора Державного підприємства “Національний культурно-мистецький та музейний комплекс “Мистецький арсенал”. Конкурсний добір є відкритим та публічним: на офіційному сайті ДУС постійно оновлюється інформація щодо основних етапів проведення конкурсу, залучено громадськість, представників ЗМІ. Ми не обмежуємо також присутності представників трудового колективу та професійної спілки підприємства на засіданнях конкурсної комісії.

 

Чи розроблений механізм залучення до конкурсних комісій для відбору кандидатів на посади керівників держпідприємств представників громадськості та експертних середовищ?

 

Наразі залучення до конкурсних комісій для відбору кандидатів представників громадськості та експертних середовищ передбачено лише для закладів культури. Як визначено статтею 213 Закону “Про культуру”, конкурсна комісія формується з представників, яких висувають трудовий колектив, громадські організації у сфері культури відповідного функціонального спрямування та орган управління.

Протягом 30 днів ДУС як орган управління приймало пропозиції від громадських організацій щодо кандидатур для участі в жеребкуванні з визначення трьох членів конкурсної комісії. Жеребкування проводилося у присутності всіх бажаючих представників громадськості, засобів масової інформації та трудового колективу, про що було оголошено заздалегідь на офіційному сайті. Крім того, відповідно до вимог закону, проводилася онлайн- трансляція в інтернеті. У подальшому планується запровадити таку ж процедуру до всіх засідань конкурсної комісії.

 

Скільки конкурсних відборів на посади керівників держпідприємств Державного управління справами проведено? Які планується оголосити?

 

Уже проведено чотири конкурсні відбори, ще один триває. Зазначу, що за останні роки суттєво оновився керівний склад державних підприємств, які підпорядковані ДУС. Була проведена значна робота з оптимізації системи управління як усередині підприємств, так і у відносинах з органом управління. Та для отримання стійкого результату потрібен час. У більшості керівників контракти розраховані ще на декілька років. Для залучення до управління професійних, креативних людей із сильними менеджерськими якостями, вбачаємо за доцільне проводити конкурсні відбори навіть для тих підприємств, де призначати керівника дозволено і без конкурсу.

Залишити коментар