Боротьба за “Аграрні фонди”: Липового поновили на посаді, за Радченка заступився трудовий колектив

Маргарита Замкова
п’ятниця, 27 Травень 2016, 17:48
0
Андрій Радченко очолив правління ПАТ "Аграрний фонд" у лютому 2015 року /radiosvoboda.org

 

Міністр аграрної політики і продовольства Олег Кутовий передумав: Олег Липовий, про звільнення якого повідомлялося минулого тижня, залишиться на посаді в.о. директора державної спеціалізованої бюджетної установи “Аграрний фонд”.

Цілком імовірно, тезці міністра допомогло заступництво прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Ось як Олег Кутовий пояснив у соціальній мережі своє рішення залишити Липового на посаді:

“Обговорив з Прем’єр-міністром ситуацію, яка склалася навколо ДСБУ “Аграрний фонд”. На підприємстві довгий час, в тому числі, і в останній рік, діяли чимало корупційних схем. Щоб розібратися, хто і яку роль насправді відігравав у цих процесах, Прем’єр доручив призначити службову перевірку. Я вже видав відповідний наказ. Але, беручи до уваги інформацію про роль Олега Липового в останній справі, прийняв рішення до закінчення службової перевірки призупинити ряд кадрових рішень апарату міністерства, в тому числі про його відсторонення. Про результати перевірки повідомимо додатково. Усі причетні до порушень будуть звільнені і матимуть справу з правоохоронцями”.

Нагадаємо, Олег Липовий причетний до розслідування Національного антикорупційного бюро масштабних розкрадань цукру через бюджетну установу “Аграрний фонд”. Він буцім допомагав слідчим розкривати схеми, за якими держава втратила 300 млн грн. За результатами розслідування вже заарештований київський прокурор Олександр Колесник.

Упродовж тижня, поки Липовий перебував у статусі звільненого, відгомін “цукрової справи” докотився до тезки ДСБУ – Публічного акціонерного товариства “Аграрний фонд”. Його трудовий колектив занепокоївся ймовірними кадровими перестановками у керівництві, а тому звернувся до керівництва держави з проханням не змінювати голову правління Андрія Радченка.

“Звертаємося до вас з переконливим проханням взяти під особистий контроль ситуацію з ПАТ “Аграрний фонд” і не допустити звільнення Радченка А.А. та повернення до керівництва товариством людей, з вини яких було втрачено понад 2 млрд грн державних коштів”, – зазначили автори звернення до президента, спікера парламенту та голови уряду.

“Кадри” пошукали причини такого занепокоєння. Як виявилося, у крісло Андрія Радченка нібито намагаються посадити Володимира Драня, який у 2012-2015 роках виконував обов’язки керівника ДСБУ “Аграрний фонд”. Нині він працює заступником директора департаменту екології, природних ресурсів та агропромислового розвитку Луганської ОДА.

Як держкомпанія ПАТ “Аграрний фонд” – ласий шматок. Це найбільше підприємство у сфері впливу Мінагрополітики, яке акумулює 20% закупівель зерна на вітчизняному ринку. Торік до бюджету країни “Аграрний фонд” сплатив мільярд гривень лише податків, отримавши понад 410 млн грн чистого прибутку проти 1,747 млрд грн збитків у 2014-му. Такі фінансові результати трудовий колектив приписує в заслуги Андрієві Радченку, який очолив правління ПАТ у лютому минулого року.

За версією деяких ЗМІ, очікувані кадрові перестановки у “Аграрних фондах” стали результатом домовленостей парламентської коаліції із групою “Воля народу” взамін на позитивне голосування за призначення Юрія Луценка генеральним прокурором. Міністр Тарас Кутовий заперечує таку версію. За його словами, усі призначення на посади керівників держпідприємств у Мінагрополітики відбуватимуться шляхом кадрових конкурсів.

“Усі люди будуть призначатися за конкурсом, як того вимагає закон, за який і я голосував, коли був у Верховній Раді. Громадськість, експерти будуть долучені до прийняття цих рішень”, – пообіцяв міністр.

Наразі жодного кадрового конкурсу Мінагрополітики під керівництвом Тараса Кутового не оголошувало. Узагалі, в його відомстві останній результативний конкурсний відбір керівника “Артемсолі” відбувся на початку квітня, до відставки уряду Арсенія Яценюка. Як і попередник у міністерському кріслі Олексій Павленко, Тарас Кутовий налаштований вивести з-під юрисдикції свого відомства сотні державних підприємств і виставити їх на приватизацію. Можливо, саме тому на конкурсному фронті в аграрній сфері спостерігається цілковите затишшя.

Залишити коментар