Боротьба за державний “Укргазбанк”: Шевченко, Горбаль чи Містер Х?

Маргарита Замкова
середа, 18 Травень 2016, 10:42
0
Голова правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко очолив фінустанову у квітні минулого року /forbes.net.ua

Традиційно після розподілу міністерських портфелів настає час ділити посади керівників державних банків. Наразі вони контролюють майже третину активів усієї банківської системи. Один із найбільш “ласих шматків” – “Укргазбанк”. Він на 93% належить Мінфіну, минулий рік закінчив із прибутком у 260 млн грн. За керівні посади у банку розгорілася справжня боротьба. “Кадри” досліджують, хто може очолити цю фінустанову та наскільки претенденти відповідають необхідним вимогам?

Активний пошук нових керівників державних банків експерти пояснюють ще й тим, що незабаром до Києва приїдуть представники центробанків європейських країн. Тому до цієї зустрічі всі кадрові перестановки мають бути завершені.

Як пише на своїй сторінці у “Фейсбуці” журналіст Олександр Дубинський, боротьба розгорілася між трьома угрупуваннями.

Перша – ці чинне керівництво. Йдеться про голову правління Кирила Шевченка, якого призначили на посаду у квітні минулого року. Кандидатуру запропонували тодішній міністр фінансів Олександр Шлапак та його підлеглий Володимир Коцюба, який на той момент очолював департамент фінансової політики Мінфіну. Важлива деталь: Шевченко – земляк та бізнес-партнер Коцюби.

Конкурсна процедура, яка передувала призначенню Кирила Шевченка, тривала з грудня 2014 року, коли звільнився тодішній голова правління Сергій Мамедов. Відбір серед 21 кандидатів проводила спеціальна комісія. Вона й дійшла висновку, що саме Шевченко, який на той момент виконував обов’язки голови правління “Укргазбанку”, є найбажанішим кандидатом. Він протягом 15 років перебував на керівних посадах у банківській сфері, з 2012 по 2014 роки працював радником голови “Ощадбанку”, керував Державною іпотечною установою. Щоправда, є у його кар’єрі і не дуже приємні речі. Зокрема, у пресі його називають “спеціалістом з банкрутств”. Так, наприклад, колишній колега Шевченка по “Терра-банку” Сергій Клименко публічно звинувачував його у навмисному доведенні фінустанови до банкрутства.

Клименко навіть написав листа тодішньому прем’єру Арсенію Яценюку та голові Мінфіну Шлапаку. Але саме заступництво останнього дозволило Шевченку зберегти посаду. Крім того, Шевченка вважають лояльним до колишнього голови НБУ Олександра Арбузова та інших “регіоналів”. У ЗМІ є інформація, що саме через цей зв’язок команда Януковича розраховує врятувати капітали “Сім’ї”.

Друга група впливу, яка може змагатися за посаду голови “Укргазбанку” – так звана група Миколи Лагуна, колишнього власника збанкрутілого “Дельта-банку”.

На думку Олександра Дубинського, Лагун веде перемовини особисто з Борисом Ложкіним, главою Адміністрації президента. Але, незважаючи на таку підтримку, максимум, на що може претендувати – проштовхнути на посаду заступника голови правління свою людину.

Третю групу представляє Михеїл Саакашвілі. За словами Дубинського, одеському губернатору необхідний контроль над одним із найбільших банків з тієї простої причини, що виборча кампанія, до якої він готується, вимагає значних готівкових сум. Тому Саакашвілі лобіює призначення свого колишнього однокурсника по Київського інститут міжнародних відносин Василя Горбаля, який очолював “Укргазбанк” з 1997 до 2009 року. Саме тоді до банку було введено тимчасову адміністрацію, а згодом його докапіталізували та націоналізували. Нині Горбаль залишається міноритарним акціонером банку і володіє 0,0002% акцій.

Банківську кар’єру Василь Горбаль починав з посади провідного економіста підвідділу ринку цінних паперів відділу підтримки підприємництва Мінекономіки у 1993 році. Пізніше став начальником відділу валютних операцій та операцій з цінними паперами “Транскредобанку”. Обіймав керівні посади в “Києво-Печерському акціонерному комерційному банку”, “ФЕБ”. У 1996-му очолив правління акціонерного банку “Інтергазбанк”, який через рік перейменували в АБ “Укргазбанк”.

Про те, що прізвище Горбаля фігурує у переліку кандидата на посаду глави правління “Укргазбанку”, свідчить те, що його діяльністю на посаді (через 7 років після звільнення) зацікавилися народні депутати, які надіслали до правоохоронців відповідний запит щодо можливих зловживань Горбаля на цій посаді. Сам Горбаль у коментарі “Кадрам” відмовився “коментувати чутки” і не сказав нічого про наміри повернутися на посаду керівника банку. Проте висловився щодо автора зливу компромату проти нього. “Бруд ллє Омельяненко. Краще ним займіться, він безкарно виводить з банку активи”, – заявив Горбаль “Кадрам”.

Цікаво, що Олексій Омельяненко – це колишній партнер Горбаля, з яким вони разом володіли “Укргазбанком”. Горбаль мав 39% акцій, Омельяненко – 29%. Чи є підгрунття у звинуваченнях колишнього партнера – мають розібратися правоохоронці. Але банківські експерти стверджують, що в банкрутстві “Укргазбанку” є провина і самого Горбаля, який інвестував гроші вкладників у ризиковані бізнес-проекти, зокрема – у нерухомість. А саме будівельний сегмент найбільше постраждав під час фінансової кризи 2008-2009 років.

Іще один кандидат, якого експерти називають претендентом на посаду голови “Укргазбанку” – Костянтин Ворушилін, який із жовтня 2014 року є директором-розпорядником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. У нього багатий досвід роботи у банках: починав в “Авалі”, потім із 1996-го по 2007 -й працював головою правління банку “Мрія”. Наступні сім років керував фінансово-інвестиційною діяльністю корпорації “Богдан”, очолював “Міжнародний інвестиційний банк”. Усі три структури належать Петру Порошенку. Ворушиліна іще називають “особистим банкіром” президента та його родини.

Експерти також пророкують, що може статися певна рокіровка: Кирило Шевченко перейде до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (подейкують, що він давно мріє про цю посаду), а Костянтин Ворушилін очолить “Укргазбанк”. Щоправда, так само активно ходять чутки, що Шевченко може зайняти посаду голови правління ще однієї державної фінустанови – “Ощадбанку”. Але цю інформацію в “Ощадбанку” нам не підтвердили. Заявили лише, що банк працює у штатному режимі і жодних кадрових змін у ньому не передбачається.

Аналітики, які відслідковують боротьбу за “Укргазбанк”, також не виключають, що на колишню посаду може повернутися Сергій Мамедов. На його кандидатурі нібито наполягає особисто прем’єр Володимир Гройсман. І начебто це призначення готові підтримати у фракції БПП. Мамедов прийшов у “Укргазбанк” у 2011 році, до цього працював в банку “Аваль”. Також обіймав посаду виконавчого директора Національної асоціації банків України.

У пресі Мамедова називають “скарбничим Арбузова” та людиною, близькою до “сім’ї” Януковича. Буцімто саме за його допомогою через банк реалізувалися корупційні схеми, які дозволяли оточенню колишнього президента виводити за кордон великі суми коштів.

Як бачимо, кожен із кандидатів на посаду керівника одного з найпотужніших державних банків фігурував у скандалах. При цьому, згідно зі статтею 42 закону “Про банки та банківську діяльність”, кандидат на посаду голови правління банку, окрім вищої профільної освіти та управлінського досвіду у банківській сфері не менше трьох років, повинен мати бездоганну ділову репутацію. Судячи з нашого аналізу, жоден описаний кандидат на 100% не відповідає цьому критерію.

Залишити коментар